Ася Зуан зададе актуални въпроси на Мария Захарова по време на седмичната и пресконференция
25/01/2018
“Анатема” на Истанбулската конвенция проехтя от амвона на храма ”Св. Александър Невски”
29/01/2018

INDEPENDENT “Шок”: Гняв, след като скептикът за климатичните промени стана шеф на околната среда в ЕС

“Шок”: Гняв, след като скептикът за климатичните промени стана шеф на околната среда в ЕС

Новият президент на ключовият европейски орган Нено Димов описал по-рано явлението като “измама, използвана за да изплаши хората”


Новият председател на Съвета по околна среда на ЕС, Нено Димов, по-рано нарече глобалното затопляне “измама” – Арон Урб

Новият президент на Съвета по околна среда на ЕС Нено Димов е критикуван за очевидно скептичната си позиция по отношение на изменението на климата.

Като президент, българският Министър на околната среда ще има известна власт да управлява важни политики по време на шестмесечния си мандат.

Но когато г-н Димов се яви пред Европейския парламент тази седмица, евродепутатите поставиха под съмнение предишните му изявления относно климатичните промени.

“Вие лично сте разпитвали за промяната на климата и дали човешката дейност е причината; дори оспорихте теорията за покачването на световният океан “, каза г-н Gerben-Jan Gerbrandy, според Форбс.

Г-н Димов отказа да обсъди мнението си за промените в климата, заявявайки, че има “политически консенсус” в ЕС, когато става въпрос за изменението на климата, и че той ще “поддържа този консенсус жив”.

Той обаче каза, че винаги има място за “предизвикателства и съмнения”.

Малко след като стана министър на околната среда миналата година, г-н Димов каза на телевизионен интервюиращ, че “промяната на климата е научен дебат; няма консенсус и всяка страна има своите аргументи. “

Това изявление последва онлайн видеоклип, издаден през 2015 г., в който г-н Димов описва глобалното затопляне като “измама … използвана за изплаши народа”.

Председателството на Съвета на ЕС се редува на всеки шест месеца, като всяка от 28-те страни-членки се редуват. Г-н Димов сега ще председателства екологичния съвет до края на юли.

Макар че няма да предложи законодателни промени – задачата, оставена на Европейската комисия и по-конкретно на комисаря по околна среда Karmenu Vella

– г-н Димов, ще играе роля в определянето на европейската екологична програма през следващите месеци.

Освен мнението си за изменението на климата, г-н Димов е изправен пред критики в родната си страна за правителствено решение за изграждане на туристически съоръжения в националния парк “Пирин”, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Този въпрос беше повдигнат и от членовете на ЕП, които го разпитаха, като мнозина изразиха учудване, че някой с вярата на г-н Димов може да заеме такава позиция.

“Вашите съмнения относно климатичните промени са малко шокиращи. Не изглежда да се доверявате достатъчно на ЕС и на научните доказателства, които показват ежедневните доказателства за изменението на климата “, каза евродепутатът Soledad Cabezón Ruiz на г-н Димов, според EURACTIV.

“Аз съм честно шокиран от разискването, което виждам в момента”, каза евродепутатът Tiemo Wölken.

“Според мен не е достатъчно да се каже, че има консенсус относно изменението на климата и че това е достатъчно, за да председателства Съвета.”

Г-н Димов бе потърсен за коментар.

Оригиналът тук.

Leave a Reply