ГЕРБ и Обединените патриоти поемат отговорността за управлението на страната в исторически за света и Европа момент, заяви в парламента Бойко Борисов
04/05/2017
Бедствието в аграрния сектор.
12/05/2017

e-NCA: “Българската националистическа сцена отдавна е синоним на расизъм, антисемитизъм и хомофобия. “Българските националисти смекчават тона, за да влязат в правителството

СОФИЯ – Българската националистическа сцена отдавна е притча за расизъм, антисемитизъм и хомофобия. Но сега, когато влязоха в правителството, те очевидно са смекчили тонът – и дори са про-ЕС.

На изборите през март, коалицията “Обединени патриоти” (ОП), съставена от три партии – ВМРО, НФСБ и Атака – се очертава като трета най-голяма сила с 27 депутати в 240-местния парламент на България.

Тези националисти са сформирали сега коалиция под лидерството на Бойко Борисов и дясно-центристката му партия ГЕРБ, която трябва да встъпи в длъжност в четвъртък (4.05.2017 бел. ред.).

Това би могло да обърка някои пера в Европа, особено в рамките на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент, която е сред членовете на ГЕРБ, каза анализаторът от BBSS Gallup Първан Симеонов.

“Най-вероятно ще забият камбаните”, каза Симеонов пред АФП. През първата половина на 2018 г. България заема ротационното председателство на Европейския съюз.

Холокостът е “лъжа”

Най-крайната партия в рамките на НА съюз е Атака, създадена през 2005 г. от Волен Сидеров, който нарече Холокоста “лъжа” и е бил осъден няколко пъти за подбуждане към расова омраза и хулиганство.

“Хомосексуализмът е болест … Има фина линия между хомосексуализма и педофилията и лесно се пресичат”, каза Сидеров през 2006 г., през същата година, когато стигна до вторият тур на президентските избори.

Той се противопостави на наклона на България към Западна Европа и далеч от Русия. През 2014 г. той изгори знамето на ЕС и през 2015 г. посети анексираният от Русия Крим.

Другата партия в рамките на ОП, Националният фронт за спасение на България (НФСБ), насочи своя поглед повече към бедното и маргинализирано ромско малцинство в България, което наброява около 700 000 души.

Лидерът на партията Валери Симеонов каза пред парламента миналата година, че ромите са просещи “свирепи хуманоиди”, чиито деца “играят с прасета на улицата” и чиито жени “имат инстинкти на улични псета”.

Българското национално движение (ВМРО) междувременно се ръководи от Красимир Каракачанов. Миналата година, кандидатът за президент, призова за спиране на мигрантите на границата с “палки, сълзотворен газ и водни оръдия”.

ВМРО също вижда македонците като българи. И трите страни имат свои собствени телевизионни канали, излъчващи смесица от пропаганда на Кремъл, репортажи за крадливите цигани, фолклорна музика и народни традиции.

Преди изборите членовете на НФСБ и ВМРО блокираха границата на България с Турция, за да спрат “агентите”, изпратени от Анкара да гласуват. Повече от 200 000 етнически турци с български паспорти пребивават в Турция.

“Необходим е компромис”

Но сега националистите изтласкват реториката си, като вместо това се фокусират повече върху въпроси като бедността и изразяват подкрепа за пребиваването си в НАТО и в ЕС – за разлика от някои националисти на други места в блока.

“Компромисът е необходим, ако искате да карате влака, а не просто да го карате,” каза Сидеров от “Атака”. Симеонов и Каракачанов са заместник-премиери в новата администрация. Сидеров обаче не е в кабинета.

Някои от програмите на новото правителство ясно носят подписа на националистите, като например планове за “патриотично образование”, повече полиция, твърда линия по въпросите на имиграцията и планове за забрана на турското финансиране за турското малцинство в България.

Независимо дали наистина са променили позициите си, остава да се види.

“Фактът, че наскоро са променили тонът си, не променя враждебността им към малцинствата и мигрантите”, каза Даниел Смилов от мозъчния център на Центъра за либерални стратегии.

 

АФП

Leave a Reply