Румен Гечев: Местан притискаше Михаил Миков за банковата ваканция. Това означаваше финансов хаос!
23/05/2017
Кеворкян: Костов, редовен бизнесмен ли е? Ами, Симеон – който два пъти си взе едни и същи гори? Ами, всички останали политически бизнесмени/Мародери?
23/05/2017

В СМИ се появиха копия на заповеди от СБУ за унищожение на улики и доказателства за катастрофата на «Боинга»

Фото: Максим Змеев / Reuters

Издание на “Строго секретно” от понеделник, 22-ри май, публикува копие от тайните документи на службата за сигурност на Украйна (СБУ), за унищожаване на доказателства и свидетели на катастрофата на Малайзиския “Боинг” през юли 2014 г., близо до Донецк.

Журналистите не назовават името на лицето, от което те са получили копие от заповедите на СБУ. В документа, озаглавен “План на основните организационни, контраразузнавателни и оперативно-издирвателни дейности на Министерството на разузнавателна служба за сигурност”, с дата 20 юли 2014 първи съобщи за свидетел на катастрофата. “[Той] има доказателства за нарушения на закона от страна на украинската армия и военновъздушни сили, а именно стрелба срещу гражданската авиация в небето, на 17 юли 2014 г.”, – се посочва в копието на поръчката.

«Уничтожить факты проведения специальной операции»

Алексей ЧЕЛНОКОВ, Сергей СОКОЛОВ

Последствия за своя сметка

Мирът не е застрахован от повторение на трагедията на MH-17.
В криптограма от 24 юли на същата година от управлението на СБУ в региона Луганск съобщава, че някои от свидетелите на инцидента са били задържани, а един от войниците на земята е направил видео за това какво се е случило. Според източника  на “Строго секретно”, по-късно войникът бил застрелян от снайперист извън зоната на бойни действия в Донбас. В заповедтта на първия заместник-началник на СБУ  Василий Грицак (през 2015 г. става председател на отдела) от 24 юли 2014 г. разузнавачите са били инструктирани, “да се съберат данни за наличието на евентуални свидетели измежду жителите на района, на военните и другите” и да се “използват ефективни превантивни мерки. “

В заповедта на началника на контраразузнаването СБУ заяви необходимостта да се унищожат “всякакви материали, които доказват нарушаване на закона от страна на въоръжените сили на Украйна.” “Като част от проведената специална операция е да се унищожат всякакви материали, които показват наличието на бойни самолети и изпълнение на бойни задачи в тази област на 17 юли 2014” – такова указание се е съдържало в документа.

Както е публикувано в доклада на Съвместния следствена група (ССГ) от септември 2016 г. изстрелването на ракетите по Малайзийският “Боинг” е направено от позиция намираща се на шест километра южно от село Снежное (намиращо се на около 10 километра от Торез). През същия месец, специалисти от руския концерн ПВО “Алмаз-Антей” оспорват редица заключения ССГ. По-специално, повредите на катастрофиралия самолет посочени в доклада на ССГ не отговарят на действителността. В допълнение, според руските експерти, обстрелът е бил възможен да се извърши от Торез, Донецка област на Украйна (контролирана територия от Киев).

Самолет “Боинг 777” на авиокомпанята Малайзия Еирлайнс, на път от Амстердам за полет Куала Лумпур MH17, се разби 17-ти Юли, 2014 в района на Донецк. Всички 298 души на борда са загинали.

Източник: lenta.ru

 

Leave a Reply