Находката край Гледачево преобръща представите ни за прабългарите
29/07/2018
Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съставена на 11.05.2011 г. в град Истанбул, подписана от Република България на 21.04.2016 г. не съответства на Конституцията на Република България
30/07/2018

Църква на търг: кой плаща на украинските разколници? Разследване как службите вербуват църквата и от къде тръгва национализма в Украйна 2

Продължение на темата с разследването около Украинската Православна Църква

Украинската разколническа църква на Киевския патриархат е можела да рухне на фона на вътрешните конфликти и постоянния недостиг на ресурси, избавяйки страната Украйна от гръмкия скандал с автокефалията.

Службата за сигурност на Украйна, пренебрегвайки непосредствените задачи на ведомството, започва да си играе на «частен следовател» в угода на определени личности. Иначе как може да се обясни фактъ, че в продължение на много години спецслужбите са следили дейността на Украинската православна църква на Киевския Патриархат под ръковдството на разколника Филарет.

Обаче трябва да се отбележи, че благодарение на действията на СБУ ( Служба за сигурност на Украйна) стават известни определени страници от историята на УПЦ КП, за които трябва да знаят хората.

Сътрудничеството с националистически организации и опозиционни политици, проукраиранска пропаганда и натиск по каноничната църква в Украйна- всичко това е било само част от мащабния план на самопровъзгласения патриарх Филарет, за което вече писахме в първата част на разследването.

Но докато Филарет в ролята си на «зъл гений» крои стратегиите си, организацията започва да се пропуква сериозно, за което свидетелстват архивните докуменути на служителите на СБУ, които са посветени на дейността ба клетките на УПЦ КП на територията на Донецка област.

Както писахме в първата част на разследването документите са от 2010 година и са обнародвани о служиелите на Министерството з държана сигурност на ДНР.

Именно по това време, цялата система в Донецката епархия е можела да рухне, освен това такава ситуация се е наблюдавала и в другите създадени клетки на Киевския патриархат. И това е свързано с два фактора- първият разбира се е финансов. И въпреки нескромните пожертвания, за които ще разкажем, самата епархия страда от голям недостиг на средства. Тоест, средства има, но къде отиват е друг въпрос, и отделно това, че съвсем не стигат до самата епархия.

Според данните на СБУ, архиепископ Сергий, който заема тогава длъжността ръководител на Донецката Епархия, е бил само условно ръководител.

В същото време епископ Всеволод е предпочитал да се намира в Донецк, без да смята за нужно да се подчинява на непосредствения си ръководител.

Друг религиозен играч- игумен Игнатий, навсякъде предпочита да казва, че се подчинява непосредственно на Филарет и редовно му докладва за грешките на местните свещеници и тайните дела, надявайки се, че ще успее оглави епархията след свалянето на Сергий.

Що се отнася до пожертванията,  те, по информация на спецслужбите, постоянно са ююз на получавани от различни «търговски» структури, приближени към «Индустриалния съюз на Донбас»- известна металургическа компания, която спира обаче да «подкрепя» финансово УПЦ КП след смяната на ръководството ( *Украинска православна църква Киевски Патриархат).

Но въпреки това, член на Съвета на директорите Сергей Тарута продължава своята благотворителна дейност, ежегодно отделяйки за нуждите на организацията от 500 до 700 хиляди уукраински гривни.

Освен това, благотворителят успява да купи и за Донецката епархия джипове Mitsubishi Outlander и Jeep Cherokee.

Но така или иначе, само неговите пари не са достатъчни за организацията и за разширяването на дейността, а ред населението Украинската Православна Църква не се ползва с доверие заради прекалената си политизираност.

 

«Освен това- се казва в доклада- сред православните и други християнски църкви Украинската Православна Църква на Киевския Патриархат се смята за разколническа структура»

Същите ресурси, които епархията все пак получава, заради отсъствието на вертикал на властта, засядат по джобовете на съмнителнисвещенослужители, а остатъците не стигат даже за изграждане нанормална информационна мрежа. Както се оказва, УПЦ КП простпо никак не е можела да се развива в това направление. Например, Донецката епархия по онова време разполага единствено със скромен интернет ресуср, който се чете максимум от 40 души на седмица. Но друг паралелен сайт е доста по-полурян. Посещава се от средно 3 до 5 хиляди души на седмица, и основно от представители на националистически структури както съобщават СБУ. Въпросния сайт постоянно се ползва от игумен Игнатий, който там публикува статиите си, с което се изчерпва и самия сайт като съдържание.

В отделна точка в представения долкумент е посочено взаимодействието с криминални структури,  но спецслужбите не успяват да открият нищо. Това е било свързано с факта, че УПЦ КП не имала особен авторитет, за да привлече вниманието на криминалните елементи.

На фона на всичко гореизброено Киевския патриархат не е можел да просъшествува даже до наши дни.

Срещу големите амбиции на Филарет са били и реланите проблеми заради отсъствието на действаща йерархия, непризнаване от страна не само на каноничните църкви, но и сред населението.

Но главния проблем остава стабилното финансиране, което организацията на Филарет няма. Заради това

УПЦ КП не успява да разшири влиянието си и да създаде пропагандна мрежа. По тази причина започва да рухва и цялата изградена система, даже въпреки подкрепата на радикалните структури, например като Конгресът на украинските националисти, УНА-УНСО, партия «Свобода»  на Олега Тягнибок и редица други, обединили се по-късно в «Десен Сектор».

Ако обаче Филарет изгуби организацията си, то би останал без нищо. За цялото останало Христианство той вече е бил просто разколник, и участта му е била предрешена. И Филарет е разбирал това, както добре е разбирал, че без спонсорството, което си е намерил, Киевския Патриархат едва ли би съществувал дълго.

За това, още през 2010 година, опипвайки политическата почва, започва да сътрудничи с партии на Юлия Тимошенко и Виктор Юсченко. При това доста успешно, тъй като успява да влезе в листата за кандидат депутат.

Но най-много разколническата църква и дейността на Филарет се оказва полезна и нужна за режима на Порошенко, който идва през 2014 година. И за това свидетелства фактът, че отечтите на спецслужните на Украйна активно се «вдигат» от служителите през 2013 година, когато Украйна започва да се тресе от скачащите на Майдана.

 

 

news-front.info

Leave a Reply