Пучът във Венецуела: 50 марионетки с репутация на глупаци
14/05/2019
Балканите „Бурето с барут“ може да взриви Европа
14/05/2019

Украйна престава да съществува с мълчаливото съгласие на Запада

Изборите за президент на Украйна показаха невероятен резултат. За първи път в историята на страната кандидат печели избирателната надпревара с такава пренина.Този кандидат е актьорът Владимир Зеленски. Вярно, съвсем очевидно е, че украинците гласуват по-скоро срещу Петро Порошенко, срещу корупцията, политическите неуспехи и неговата неспособност да сложи край на войната. Украинците искаха президент с различен формат и те го получиха, без дори да осъзнават до какво ще доведе до това.

 

На първо място, трябва да се отбележи, че в Украйна е много неясна политическата ситуация. Преди всичко трябва да се отбележи, че политическата ситуация в Украйна е много нееднозначна. Въпросът е в това, че инаугурацията на Зеленски изкуствено се бави. В конкретния момент това се прави чрез Централната Избирателна Комисия, чийто състав именно Порошенко в своето време внимателно подбира. На изборите обаче, това не му помогна особено и ситуацията се промени.

 

Сега се случват странни неща: има победа, а пълномощия няма», казаЗ еленски в неговото видео обръщение. 
ЦИК бави официалното обявяване на резултатите, така че Върховната Рада да успее да забави датата на инаугурацията, за да бъде инаугурацията след 27 май.

 

В този случай обаче възниква логичен въпрос: защо и на кого е е неибходимо това? В крайна сметка Зеленски вече спечели и оспорването на този факт е безсмислено, още повече за Порошенко. И зад това стои съвсем не Порошенко, и целите на организаторите са къде по-мащабни.

Още в началото на изборите се появи информация, че в САЩ са завели наказателни дела срещу Петро Порошенко откри наказателни дела, а Доналд Тръмп говори все по-често говори за намесата на украински чиновници в американските избори през 2016 година в полза на Хилари Клинтън.

На пръв поглед може да изглежда като опит да се отклони общественото внимание от RussiaGate, но разследването на Мюлер се провали така или иначе. Защо беше необходимо да се акцентира вниманието на неща от преди три години, при това, стягайки невидима примка около врата на представители на украинските власти, сега става ясно не става въпрос за лично отмъщение, или за това, че Порошенко е креатура на администрацията на Барак Обама.

Въпросът е, че по-нататъшното съществуване на Украйна, не без помощта на западните партньори се оказа под въпрос.

Всичко започна миналата есен, когато Петро Порошенко едностранно реши да прекрати Договора за дружба и сътрудничество с Русия.
Трябва да се отбележи, че тази стъпка беше много необмислена, тъй като подписаното през 1997 година споразумение урежда въпроса за неприкосновеността на съществуващите граници между двете страни към момента на подписването му.
Това означава, че Киев не само лично се лишава от лоста на правен натиск върху Кримския въпрос, но също така това може да породи опасни тенденции.

Самата стъпка може да се разглежда от гледна точка на украинското законодателство като посегателство върху териториалната цялост. И досега оставаше открит само един въпрос: кой е посъветвал Петро Порошенко да направи това? Сега картинката става по-ясна.
Президентът на Русия Владимир Путин направя две политически стъпки едновременно.
Той разпореди издаването на руско гражданство на жителите от Източна Украйна, а след това дори заяви, че възнамерява да опрости издаването на паспорти на всички украинци, които желаят.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че не той е основател на идеята по отношение на Украйна.
Така Полша от много години насам издава на украинците карти на поляци, а Румъния и Унгария им дават паспорти.
С последната миналата година имаше дори скандал, когато се оказа, че гражданите на украинското Закарпатие в консулството на Унгария масово кандидатстват за гражданство.
Но друго нещо е интересно: някой да е забелязал от Запада съизмерима реакция на действията на Москва към страната, която и Вашингтон, и Брюксел наричат партньор от години?
Дори и в Киев нямаше отговор, въпреки че, както е известно, преди 5 години, властите започнаха антитерористична операция на изток само заради сепаратистки настроения сред населението.
Какво виждаме сега? Киев едва чуто поиска от Запада да увеличи санкционния натиск върху Русия, но на Запад въобще предпочетоха да минат с оформални заявления.

Ситуацията в Украйна е следната. Вашингтон хвърли много пари, в подкрепа на отбранителната способност на Източна Европа, Западът подкрепи реформите, но всичко беше напразно. Не се наблюдаваха резултати и Киев трудно можеше да отчете изхарчените пари. Сега американската администрация има нови планове за Украйна, които се свеждат до принципа „разделяй и владей”. Защо да инвестирате в държавата, ако част от нея може да бъде дадена на същата Унгария? Будапеща отдавна претендира за Закарпатието. Полша от своя страна гледа на Лвов.

И това, трябва да се разбира, са страните от НАТО, което означава, че за своя сметка ще се използват новите земи в интересите на алианса.
Вярно е, че по ирония на съдбата, факторът, който ги ограничава през цялото това време, беше Русия, защото ако Западна Украйна беше разделена между съседни страни, тогава претенциите за Крим щяха да изчезнат към Москва. Сега положението се е променило и Владимир Путин изрази много своевременно идеите си за паспортирането на страната.

И на време, защото сега Украйна всъщност е обезглавена. Администрацията на Тръмп, която заплашва Петро Порошенко с преследване за корупционни престъпления, които са много, го накара да сключи сделка. Тя се състои в максимално ззадържане на бившата власт в страната, лишавайки Зеленски от необходимостта да взема сериозни решения, които може да не са най-добрият начин да се повлияе на неговия рейтинг. Трябва да се разбира че Владимир Зеленски е много ценен кадър. Нищо чудно, че Западът приятелски ликува, наричайки изборите в Украйна най-демократични. Но демократично избраният президент едва ли е готов да реагира незабавно на действията на Кремъл. Въпросът е дали той наистина трябва да им отговори.

Съдейки по неговата пасивност, той не бърза да влезе в длъжност и смирено чака да му бъде позволено да отиде на «сцената». Междувременно Петро Порошенко все още отговаря за страната, но дори и той, макар че винаги се е наричал «противник на Путин», не предприема решителни мерки. 
Очевидно това също е част от неговата сделка — да не се съпротивлява и да поемаме удара заради действителното разделение на страната, замислено в Съединените щати, след като се договорят с Русия.

Путин не просто така гръмко обяви паспортизацията.
Защото можеше да последва примера на Румъния и Унгария, които тайно и тихомълком правят това.
Факт е, че на Москва трябваше да се даде ролята на инициатор на процеса в замяна на Крим и Югоизточна Украйна, където, по всяка вероятност, същата паспортизация ще се разгърне. След това съседните държави от НАТО ще се присъединят към процеса, като вземат западната част от Украйна. В резултат на това от най-голямата страна в Европа ще останат само нейните централни региони, които Зеленски ще трябва да управлява.

Разбира се, справедливо е да се отбележи, че развалът на страната няма да се отрази по най-добрия начин на толкова любимия сега президент.
Но не и ако той е представен като жертва на интригите на неговите предшественици. Забавяйки встъпването в длъжност, Зеленски е лишен от възможността да разпусне стария парламент по-рано и сега законодателите разполагат с всички ресурси за намаляване на правомощията на президента.

Тогава никой няма да може да обвинява Зеленски в бездействие по време на президентския му мандат, който по собствените му думи ще бъде единствен, и ще го прекара раздавайки земите на Украйна на съседните страни в рамките на политическия процес.

След 5 години това, което остане от страната лишена от спорните си региони, е съвсем възможно да стане пълноправен член на НАТО.

Източник тук. Автор: Kate Matberg/ Кейт Матберг

Comments are closed.