Адв. Владимир Шейтанов, член на Стратегическия съвет при президента: Корупцията е Конституцията на днешна България
04/04/2019
Президентът Румен Радев призова българите към нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупция и към бездействието на държавните институции
10/04/2019

Специално разследване. Как Порошенко възглави корупцията в Украйна

Предизборната кампания на Петро Порошенко е към края си.

Милиони гривни са изхарчени за превръщането на сегашния президент в единствен кандидат, който може да изведе Украйна от кризата.

За да си създаде такъв образ, Петро Алексеевич  изрядно се подготвя много преди изборите през 2019 година и успява да

намери начин да умножи активите си, използвайки незаконни схеми, включително и тази, която стана известна като “Ротердам плюс”

Подкрепа в този въпрос му оказват неговите компаньони и съратници: олигархът Ринат Ахметов, известният предприемач и политик Игор Кононенко, бившият заместник секретар на СНБО Олег Гладковский, главният прокурор на страната Юрий Луценко,  министърът на енергетиката Игор Насалик, финансистът и екс-глава на НБУ Валерия Гонтарева, главата на държавната фискална служба на Украйна (ГФСУ) Роман Насиров, депутът от „Блока на Петро Порошенко“ Юрий Буглак, съветникът на президента по финансовите въпроси Макар Пасенюк, бизнесменът Борис Ложкин, бившият глава на Националната комисия, извършваща държавното регулиране в сферата на енергетиката и комуналните услуги Дмитрий Вовк, заместник ръководителят на Фонда за държавно имущество на Украйна Владимир Державин, а също високопоставени сътрудници от СБУ, МВР и прокуратурата.

Как Петро Порошенко успя да увеличи активите си, докато се намира на президентският пост?

Ще отделим две направления. Първото

– получаване на парични средства в резултат на дейността на държавни предприятия, а също компании, при които големият процент на уставния капитал принадлежи на държавата.

При такова положение източването на финанси се извършва по пътя на предаването на парични средства в кеш  или  посредством банкови преводи към контролираните офшорни компании чрез украински фирми, чиято дейност се управлява от Игор Кононенко, Юрий Буглак и Роман Насиров.

 

Към първото направление могат да се отнесат и усвояването на парични средства, предоставени от МВФ и МБРР, а също финансирането и подкрепата на стратегически важните проекти в промишлеността и енергетиката.

 

Второто направление – получаването на пълен контрол върху приватизацията на стратегическите предприятия и високодоходните активи чрез банкрут.

След това се извършва инвестиране на натрупаните парични средства и легализация на полученият капитал.

 

Ключовите отрасли на народното стопанство, към които има интерес Порошенко – това е енергетиката (включително добивът на въглеводороди), машиностроенето и банковият сектор.

 

Всички средства, събрани в хода на реализирането на  различни корупционни схеми, частично се насочват към подкрепа на работата на парламентарното мнозинство, към провеждането на неофициални мероприятия, а също така за финансирането на работата на контролирани от Порошенко средства за масова информация.

 

Съратниците на Петро Порошенко и подконтролните им активи:

Поставените хора на Игор Кононенко в държавния предприятия и институции

Дясната ръка на Порошенко в корупционните схеми

Главният помощник на все още действащият президент при реализацията на корупционни схеми е Игор Кононенко.

Именно той курира назначаването на доверени лица на ръководни длъжности в предприятия, предоставяйки в замяна на собствениците на бизнеса лоялно отношение на държавните органи, съдействие и протекции при приемането на нужни регулаторни решения.

Поставените лица на Кононенко в държавните предприятия и институции:

Всеволод Ковалчук (НЕК «Укренерго»), Олег Коземко (ПАО «Центренерго»), Игор Сирота (ПАО «Укргидроенерго»), Николай Гавриленко (ГП «Укртранснефт»), Мирослав Химко (ГП «Укртрансгаз»), Олег Прохоренко (ДП «Укргаздобив»), Славомир Новак (ГП «Укравтодор»), Владимир Державин (Фонд за държавно имущество на Украйна), Константин Ворушилин

(Фонд за гарантиране вложенията на физически лица),  Константин Ликарчук (Държавна митническа служба на Украйна), Игор Трегубенко (ГП «Трансхимаммиак»), Дмитрий Вовк (Национална комисия за регулиране на енергетиката).

Освен това Кононенко отговаря за работата на шест енергийни компании, в които контролните пакети от акциите са собственост на държавата – “Харкивобленерго”, “Николаевобленерго”, “Хмелницкобленерго”, “Тернополобленерго”, “Черкасисобленерго” и “Запорожьеблонерго”.

 

Как се случват доставките на донецки въглища по схемата „Ротердам плюс“?

 

Не е тайна за никого, че най-скандалната и добре позната схема “Ротердам плюс” е получила най-голям обхват. Решихме да проведем собствено разследване, в което ще се опитаме да разкрием ключови моменти, да представим неопровержими доказателства и същността на корупционната схема, както и да разкрием списъка на лицата и организациите, които пряко участват в него.Основните бенефициенти на “Ротердам плюс” са Порошенко и Ахметов, които по същество разделят награбеното помежду си в съотношение 50/50.

Най-вероятно олигархът Ахметов, който има мини в Донбас, е идеологическият създател на схемата.

А държавното покритие и узаконяване на “покупки” на въглища по невероятно високи цени, е осигурил Порошенко. За това украинският президент създава цяла енергийна империя.

 

Ключово действащо лице в схемата, организиращо взаимодействието между Порошенко и Ахметов се явява същият Кононенко.

Обаче, е нужно да се разбира, каква роля играят  подопечните му при реализирането на схемата за доставките на въглища.

Ще разкажем за всички по ред:

 1. Фондът за държавно имущество организира назначенията в наблюдателните съвети в енергийните предприятия на контролирани членове (такива, като А. Визир и О. Денисенко), осигурява контрола над финансовите потоци и отчуждаването на собствеността.
 2. Министерството на енергетиката и  въглищната промишленост утвърждава норми за запасите на въглища за ТЕЦ, инициира проверки върху НАЕК  «Енергоатом», когато трябва да се скрие участието в корупционните схеми на високопоставени чиновнци.
 3. Държавната фискална служба (ГСФ) осигурява оперативното и безопасно извеждане на паричните средства на компаниите и конвертацията им, предоставя данните за компаниите, които са контрагенти по сделките с ценни книжа, скрива истинските показатели за вноса на антрацит от Л/ДНР и Русия, подправя данните за вноса на въглища по схемата «Ротердам плюс».
 4. ГФС под ръководството на Роман Насиров постоянно провежда комплексна проверка и одит на компаниите, които участват в корупционните схеми за пране на пари, назначава „виновните“ и скрива организаторите.
 5. Антимонополният комитет не забелязва признаците на монопол при ДТЕК, която в ЕС би подлежала на разделяне с установяване на фиксирана доходност в размер на 20 %. ( така наречената „природна мониполия“)
 6. СБУ, МВР и прокуратурата на Украйна, а също  областните им отдели организират проверка, преследване и завеждат наказателни дела срещу малките изпълнители на мошеническите планове на първите лица в държавата, депутатите и чиновниците, обвиняват невинни граждани.
 7. Националната комисия, извършваща държавно регулиране в сферите на енергетиката и комуналните услуги установява формулите за смятане на тарифите за закупуването на въглища и пускането на топлинната електроенергия по системата «Ротердам плюс»), утвърждава инвестиционните програми за енергийните предприятия, разпределя свръхпечалбите от „Ротердам плюс“ по схемата  50/50 с ДТЕК.
 8. Най-крупните генериращи енергийни компании  ПАО «Центренерго» и ДТЕК купуват въглища и природен газ по завишени цени, организират извеждането на  собствени парични средства (основната печалба от действието на схемата) и изкуственото банкрутиране на активите, скриват реалните суми на печалбата, получени от прилагането на тарифите (условията на договорите за закупуването на въглища са секретна и недостъпна за другите информация, закупуването се извършва без конкурс).
 9. Контролираната от Порошенко и Пасенюк компания  ICU («Инвестиционен Капитал на Украйна) купува облигации от  DTEC Finance plc., а след това ги препродава, прикривайки средствата, които се насочват към Порошенко.
 10. НЕК «Укренерго» изкуствено поставя максимален режим на натоварване на енергоблоковете, създава енергиен дефицит, което увеличава дела на  ПАО «Центренерго» и ДТЕК в общия обем на електроенергията в мрежата.
 11. НАЕК «Енергоатом» дава указания за манипулации с енергоблоковете в атомните електростанции  (в частност при най-голямата по мощност Запорожска АЕЦ).
 12. Запорожската АЕЦ организира изкуствено бездействие на 1-и и 2-и енергоблокове, а също увеличава сроковете на ремонта на 3-ти и 4-ти.
 13. «Ощадбанк» предоставя държавни кредити за субсидиране на „губещите“ енергокомпании за предотвратяване на тяхното фиктивно банкрутиране.
 14. ГП «Енергопазар» приема създадената електроенергия от генериращите компании, разпределя я чрез  ХК «Енергомрежа“ – (същата „Енергомрежа“ е монополист в сферата на продажбата на електроенергия на лицензираната територия) на представителите на бизнеса и населението, акумулира средства за битовите и промишлените потребители в Украйна, извършва авансови плащания за електричество.
 15. Националната въглищна компания (32 мини), мините в Л/ДНР и РФ обезпечава работата на електроцентралите чрез доставка на евтини въглища от Л/ДНР и Русия.

Блокадата на Донбас, в резултат на която преките доставки на въглища от Л/ДНР бяха прекратени, са основна предпоставка за успешната реализация на схемата «Ротердам плюс».

Известно е, че до 90 % от разходите на двете най-големи украински енергогенериращи компании (частната ДТЕК и държавната  «Центренерго») са изразени в закупуването на въглища.

 

Структура на себестойността на топлинна енергия за нуждите на населението

 

Формулата, въведена от НКРЕКУ от 2016 година,  позволява легално закупуване на въглища по цена, която се формира на европейските борси. В същото време, “европейската цена” е много по-висока от цената на въглищата от Русия, и още по-висока от цената на  въглищата от мините на Донбас.

 

 

Следователно, след като изолира Украйна от донецкките въглища и изкуствено създаде остър недостиг на електроенергия в страната, схемата, измислена от Ринат Ахметов и одобрена от Петро Порошенко, става безалтернативна.

 

 

Схемата за закупуване на въглища по системата „Ротердам плюс“

 

Същността на широкомащабната корупционна схема се състои в това, че държавата, която разпределя бюджетни средства за закупуване на въглища за електроцентрали, всъщност купува въглища или директно отЛ/ДНР предприятия, или донецки въглища, продавани в Русия чрез контролирани компании, или руски антрацит на цени от 38 до 77 долара (според данни от 2017 година).

Въпреки това, въглищата се доставят на топлоелектрическите централи на страната на цена от фиктивна себестойност от около 150 долара за тон, въз основа на тарифата, определена от НКРЕКУ. „Проектът” има два центъра за печалба: надценките на фирмата-вносител и посредническата компания.

Фактическата  схема на фиктивни покупки на въглища чрез фалшиви офшорни компании по цени  от 2017

При това, финансирането на покупките на въглища се прави за сметка на украинското население чрез заплащане на тарифата за електроенергия, както и субсидии от държавния бюджет и от държавни банки като “Ощадбанк” и “Ексимбанк”.

 

 

Надценката в размер от около $ 100 на тон се изтегля чрез подставени компании в офшорни зони и се прехвърля по сметките на множество посреднически фирми (свързани с обкръжението на Порошенко), които стоят между вносителя на въглища и крайния потребител.

Впоследствие свръхпечалбата се разпределя между собствениците в процентно съотношение 50/50 частната ДТЕК и управителите на държавното ПАО “Центренерго”, представлявано от Ахметов, от една страна, и Порошенко, Кононенко, от друга.

 

 

Според груби изчисления, годишната печалба от въглища Л/ДНР, закупени през Русия (или в Русия) е най-малко (105 – 76,9 долара = 22,7 долара) × 1,1 милиона тона (виж митническата статистика по-долу) ) = 25 милиона долара.

Средната цена на тон въглища от Донбас през 2017 година  е $ 37.6

 Печалбата от закупуването на донецки въглища пряко възлиза на $ 173.6 млн долара годишно.

 

Общият общ доход при работа по тази схема достига 198.6 млн. долара годишно.

Ефективността и рентабилността на схемата се доказват от митническата статистика на Федералната митническа служба на Русия и ДГС на Украйна за 2017 година.

Несъответствието в данните от 2,1 милиона тона антрацит (290%) не съответства на максимално възможното теоретично обясним подценяване на стойността и обема. Минимизирането на износното мито (не повече от 10-15%) се изключва, тъй като Русия има нулево износно мито върху износа на въглища, включително антрацит.

 

 

Обемът на въглищата, които произвеждат Л/ДНР и продават в  Русия, е 2,8 милиона тона (2,1 милиона тона от които се връщат в Украйна). Тъй като Л/ДНР са непризнати републики и не съществуват законно за ФТС на Русия, всички доставки от Л/ДНР се изготвят с помощта на украински юридически лица.

В противен случай ФТС няма да може да идентифицира продукция на Л/ДНР.Също така интересен е фактът, че всички тези доставки не са отразени в статистиката на украинските митници, тъй като Украйна не контролира границата между ДНР и ЛНР с Русия.

 

Неопровержими доказателства за схемата

 По данни на украинските митници за 2017 година Украйна през този период активно е внасяла антрацит от няколко производители от Русия: управление на рудници Обухов (собственост на Ринат  Ахметов), “Южтранс”, “Сибантрацит”, “Печораская минна компания”. В същото време е характерно, че тези дружества нямат преки договори за доставка. Притежателите на договори са дружества, регистрирани в офшорни зони. Например, DATORO CORP, Antex Intertrade Ltd, Benecoal International Limited, I-COAL Sp z o.o.

 

Характерно е, че някои от тези фирми вече са успели да “осветят” в разследванията на медиите за доставките на въглища от Русия и Л/ДНР в Украйна. По-специално, панамската DATORO CORP. Един от директорите й е гръцкият предприемач Лазорос Леонидис. Човек с такова име до 2016 година притежава почти 20% от акциите на “ТАСКОМБАНК” на украинския бизнесмен и политик Сергей Тигипко.

През 2016 година компанията внася антрацит от Руската Федерация. През 2017 година доставките продължават. Фирмата е притежател на договор за управление на логистиката на “Руски железници”.

 

Сред договородържателите също така фигурира компанията Benecoal International Limited, чийто ръководител е Джефри Браун. Този човек е директор на Sun Generation Limited, която е собственост на Игор Моркотонов, бизнес партньор на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

От своя страна Benecoal притежава договори за доставка на въглища, произведени от миннодобивната компания Pechora.

Полската фирма I-COAL Sp z o.o.  също така се явява договоро-държател на доставките на “Печорская минна компания”

Компанията е известна с конкуренцията си с грузинската компания Sakhnakhshiri GIG Group, която спечели търга за доставка на въглища за Centrenergo през 2016 година. През 2017 година I-COAL продължава да доставя печорски  антрацит на Украйна.

 

Историята с ЗНЕП + НАЕК “Енергоатом”

 

Специално внимание трябва да се обърне на историята на АЕЦ “Запорожие”, и по-специално на кореспонденцията през февруари-март 2017 година между директора на “Експертен център” Вячеслав Попов и съветника на президента на Националната атомна енергийна компания (НАЕК) Енергоатом Георгий Балакан.

В кореспонденцията се обсъждат корупционната схема за получаване на обезщетения от високопоставени служители и бизнес елита на Украйна (Игор Кононенко, Ринат Ахметов, Юрий Недашковски и др.) и лично от президента на Украйна Петро Порошенко чрез схемата за въгледобив на “Ротердам плюс”.

Според Георгий Балакан процесът на получаване на обезщетения предполага изключване на едни и продължителен ремонт на дизелови генератори на други енергоблокове на АЕЦ “Запорожие”, за да се създаде енергиен дефицит.

 Първоначално е планирано да се арестуват сметки със средства за ремонт на енергийни блокове, но от съображения за сигурност конспираторите се отказват от това решение.

За възпълването се предполага отказ от използването на   въглища, закупени по схемата „Ротердам плюс“ в Л / ДНР, при посредничество от Ринат Ахметов. Разбира се, административното покровителство на всички действия се извършваше чрез партията “Блок на Петро Порошенко” лично от президента на Украйна.

 

Благодарение на действията на Игор Кононенко,

 на ръководните постове на предприятия за атомна енергетика, включително Националната компания за атомна енергия (НАЕК) “Енергоатом”,  се назначават лоялни хора, които след това задържат пускането на енергоблоковете на ЗАЕЦ

 

В кореспонденцията се  отбелязва, че Юрий Недашковски и Олександр Шавлаков са работили в интересите на партията”Блок на Петро Порошенко”. Действията им способстват за получаване на неправомерни ползи в рамките на работата по схемата за купуване на въглища “Ротердам плюс”. Количеството енергия, което би могло да се припокрие при нормална експлоатация на АЕЦ, е възместен чрез използване на въглища.

Въз основа на текста от кореспонденцията, изпълнението на престъпният  план е извършено на пет нива. Особен интерес представлява фактът, че с престъпните си действия, свързани с ремонта на енергийните блокове, ръководството на ЗАЕС и НАЕК “Енергоатом” действително е намалило експлоатационния си живот с 10 години. Втората част на писмото се отнася до факта, че СБУ е решила да назначи виновни.

 

В едно от съобщенията се споменава за подготовката на Юрий Недашковски в случай на разпит от украинските специални служби.

 

Проведеното разследване показва, че нивото на корупция в Украйна е достигнало невероятни размери.

Остава ни само да констатираме фактът, че всички активи на Порошенко, натрупани в резултат на “работата” му на постта   президент, е платило населението на Украйна. Не може да става въпрос за енергийна независимост от Л/ДНР и Русия, или за премахване на ръчното регулиране на цените на електроенергията, нито за балансиранатапрофицитна дейност на държавните шахти или за премахване на проблемите през  отоплителните сезони.

За сметка на това, формулата на “Ротердам плюс”, в допълнение към другите схеми за източване на пари по други президентски схеми, е допринесла  за факта, че Украйна заедно с населението, отново се превърнаха  в посмещище  не само в очите на други страни, но и на собственото си правителство.

 

Източник: https://ehomd.info/2019/03/28/spetsialnoe-rassledovanie-kak-poroshenko-vozglavil-korruptsiyu-v-ukraine/

Comments are closed.