Богато съкровище открито при разкопки в крепостта Калиакра
23/08/2018
Свинска Чума 1-2
26/08/2018

САЩ и ФБР разследват мащабна кражба на US пари в Молдова

Част 1

 

Съдейки по последните новини, одиозният молдовски бизнесмен и политик Владимир Плахотнюк ще се натъкне в скоро време на лоши времена.

Миналата седмица няколко важни събития се случиха на международната арена, но съобщенията за тях по незнайни причини не попаднаха в големите молдовски медии.

Точно затова си струва да споменем някои от тях.

САЩ ХВАЩАТ КРАДЕЦА

Федералният съд на Вашингтон започна досъдебна проверка на материалите по делото за разхищаване на пари в САЩ от програмите за държавна подкрепа, реализирана чрез международните структури (в това число МВФ) в Молдова и Украйна.

Проверява се финансовата документация на лица, свързани с разхищаването на средства от САЩ.

Забелязан е трафик на средства чрез фиктивни държавни програми за подкрепа.

Съдът разследва разхищаването на средства от федералния бюджет на САЩ, средства от демократическата партия в САЩ, отделени за реализиране на целева програма за подкрепа на МВФ за страните със зараждаща се демокрация.

В частност, според изявлението на Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР, става дума за група екс-чиновници от Украйна и Молдова, начело с Михаил Саакашвили.

Информацията на украинските СМИ бе потвърдена от известния киевски  адвокат Андрей Смирнов.

Към проверката е включен и Департаментът за Финансово разузнаване към Държавния департамент на САЩ.

От страна на Украйна организатори на мошеническите схеми са Порошенко, а от страна на Молдова — Владимир Плахотнюк.

Доколкото Порошеко има жителство в Швейцария (кантон Цуг), а Плахотнюк има румънски и руски паспорти, към делото се включи и ФБР.

В материалите по делото стоят резолюциите както на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, така и на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Проверката ще се провежда 60 дена, след което материалите ще бъдат върнати в съда и ще започне съдебно дело по същество.

Дори и в момента част от материалите са под грифа «строго секретно».

Има големи шансове всички материали по делото за бъдат засекретени.

Както твърди каналът Shadow Policy (https://t.me/shadow_policy ), причина за това може да бъде сътрудничеството на Владимир Плахотнюк със структурите на ЦРУ (Източно-Европейски отдел) и изпълнението от него на редица профилирани задачи за това разузнавателно ведомство от 2004 по 2016 години.

Вторият информационен блок, лансиран от редица молдовски СМИ, се отнася до Русия.

Телеграм-каналът «Изборът на Молдова»  (https://t.me/moldovaelections ) съобщи, че властите в Русия са забранили влизането в страната на трима граждани на Молдова: Сергей Яралов (гражданин и на САЩ), Константин Ботнар и Константин Цуцу.

Всички лица са високопоставени чиновници и известни държавни дейци в република.

Например, бизнесменът и вицепредседател на Демократическата партия Сергей Яролов си счита за доверено лице на Плахотнюк.

Той участва в няколко преговори за формирането на парламентарно болшинство през 2014 година, дори не е член на парламента.

Според последните изявления в пресата, той може да е потенциалният «координатор на кражбата на милиарди».

Името на Яралов фигурира в списъка от участници в схемите за монополизиране на импорта на месо, т.нар. «месна мафия».

Вторият гражданин — бивш боец по муай-тай и кикбоксьор, а понастоящем депутат от парламента от Демократическата партия е Констинтин Цуцу.

Според съобщения от RISE Moldova, Цуцу присъства в редица наказателни дела.

Той бе обвиняем по делото за убийството на криминалния авторитет Алексей Веретно, известен с псевдонима Красавецът.

Трети в списъка е полковник Георге Кавакалюк — замначалник на Генералния инспекторат на полицията в Молдова.

В политическите среди името му се свърза с отстраняване на политически противници и лично с Плахотнюк.

Самият Плахатнюк е обявен в Русия за международно издирване.

Както изглежда, над главата на Владимир Плахотнюк се сгъстяват гръмотевични облаци.

Очевидно е, че олигархът вече няма при кого да избяга.

В навечерието на крупния протест на проевропейката опозиция в Кишинев практически всички световни центрове на сила обърнаха гръб на молдовския олигарх.

А ако отчетем това, че за него в последно време се говори от трибуната на Европарламента и е налице отказ на европейците да се срещат с властите, то ситуацията съвсем е сумрачна.

Неотдавна немският статс-секретар на Федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие Мария Флахсбарт пристигна на визита в републиката, проведе редица срещи с представители на НПО, проевропейски.

А действията на молдовските власти бяха разкритикувани и тя отказа да се срещне с правителството в официален формат.

Създава се впечатлението, че целият свят брои часовете, в които властта в тази страна ще се смени.

Това е една от най-големите вероятности, които могат да се случат там.

Анатол Букатару

 

 

Част 2

 

22 август 2018-Нюз Фронт.

Пренасяме се за малко в Молдова за да надникнем в политическия живот там и последните новини. 

Като всяка не особено голяма страна, Молдова също си има своите олигарси и политически гангстери, които се обработват по стара, добре позната схема- с пари, с повече пари и поставени задачи за изпълнение при използване на държавата в полза на «инвеститорите».

Но понякога парите се услаждат твърде много и платените политически протежета започват да живеят независимо без да изпълняват поставените задачи. Тогава «инвеститорите» се сърдят.

Както става в конкретния случай с известния бизнесмен и политик от Молдова Владимир Плахотнюк, или Влад Плахотнюк в други кръгове.

 

 

 

САЩ по следите на Владимир Плахотнюк

Излезе информация за започването на досъдебна проверка по материали по дело за присвояване на пари от САЩ в особено крупни размери. Става въпрос за програма за държавна подкрепа на «младата демокрация», която САЩ осъществяват в различни държави.

 

 

 

 

Програмите на САЩ за подкрепа на «млада демокрация» много активно се развиват в страни като Украйна, Молдова,  Грузия, като парите се реализират през международни структури, в това число и ВМФ.

И очевидно се е оказало, че Влад Плахотнюк е усвоил американските средства за себе си, тъй като е започнато разследване по отношение на лица причастни към присвояването на средства от САЩ, участвали в организацията  и трафика на средства, чрез фиктивни държавни програми за подкрепа.

Конкретно съдът в САЩ е започнал разследване на изразходването на средства от федералния бюджет на САЩ, средства от демократичната партия на САЩ, отделени в рамките на програмата на МВФ за страни «със зараждаща се демокрация».

 

Общо взето нищо сложно. Оказва се, че САЩ са дали едни пари, които са били взети и изхарчени. И сега си ги търсят, ползвайки дори Департамента по Финансово разузнаване на Държавни департамент на САЩ.

 

Проверки са възбудени по 3-ма основни фигуранти- от страна на Украйна- заемащия длъжността президент Петро Порошенко ( който е с вид на жителство в Швейцария, ако нещо се обърка),от страна Молдова Владимир Георгиевич Плахотнюк.

Влад от ствоя страна, има румънски и руски паспорт, за това в делото са включени и усилията на ФБР.

Третия фигурант- Михаил Саакашвили, но там историята заслужава отделно внимание, също като случая с Прошенко. Въпросът е, че и тримата са взели сериозни суми пари от САЩ и сега САЩ си ги търсят.

Според федералното законодателство проверката по случая ще тече между 25-60 дни, след което материалите ще будат върнати в съда и ще започне съдебно производство по същество.

Тоест, на практика се получава, че САЩ са заложили на «неправилните коне» в държави, в които искат да покарват интересите си, и освен всичко са били преметнати от тях, и сега си търсят правата.

 

Очаквайте подробности по темата в развитие.

News Front

Leave a Reply