Мир за сирийският народ – основното послание на Русия към целия свят – българската журналистка на News Front и БМД (Българско международно движение)
29/01/2018
БМД – С нов модел на земеделие, управлявано от държавата и земеделската наука
11/02/2018

Русия изпрати важен сигнaл за България в навечерието на Освобождението ни: Готови сме за диалог!

3 февруари 2018-Нюз Фронт.

Точно след месец, на 3 март 2018 година народът ни ще отбележи една от най-съдбоносните и важни дати на България.

На 3 март ще отбележим 140-та годишнина от Освобождението ни. Именно тази годишнина днес ни заварва във времена на изпитания за целия свят, и ни напомня, че имаме велика и тежка история, която народът ни достойно е съхранил, за да носи гордо името си-България. 

Днес, страната ни се намира в сложна, меко казано, ситуация.

И е жизнено необходимо, за съдбата и бъдещето на България, всеки един от нас да си спомни кои сме.

И с оставеният ни завет «Съединението прави силата» да обединим сили и вяра, за да вдигне глава онази горда и достойна България, на която някога братушките са се притекли на помощ.

Днес страната ни е заложник на западните интереси и както никога за цялата си великата си история, се намира в неуважителна позиция.

Но въпреки ситуацията, в която сме се оказали, българския дух все още живее във всеки от нас, и той е силата, която може да ни запази и вдигне отново.

Имаме нужда да си върем достойнството, имаме нужда да покажем, че имаме мнение, че прекрасната ни страна, която има 13 века история, има с какво да се гордее, и няма да позволи да бъде успивана, плячкосвана и превръщана във безгласна буква.

Реакциите по Истанбулската конвенция и мощният отпор, който получи, са белег, че всъщност народът ни чувства тази необходимост- да върне суверенитета си и да не допуска вредоносното влияние на псевдоценности. 

Западът с всички сили се опита да ни отдалечи от Русия, и дори да убеди руската страна, че ние сме забравили историята си, че вече сме евроатлантически партньори, и дори започна да говори от наше име.

Но в навечерието на голямата ни годишнина, в която празнуваме свободата си, е именно времето в което да си дадем ясен отчет, че ние дължим на Родината си да бъдем достойни наследници на историята си.

И че никой не може да ни забранява, диктува и да избира вместо нас как да живеем, и каква политика да следваме. 

Отношенията с Русия, определено са важни за нас, именно за това, западните структури и мозъчни центрове, хвърлят не малко сили и средства последните десетилетия за да ги прекратят.

Но успели ли са, и ще им позволим ли да успеят зависи само и единствено от нас. Забравила ли ни е вече Русия и повярвала ли е на западните манипулации?

Ще посрещнем ли заедно празника си, за да почетем общата памет на всички онези които са дали живота си за свободата ни? Това е изключително важен момент за България сега. И всички трябва да го разбираме.

По този повод, редакцията ни потърси коментар по темата от официалният говорител на Външното министерство на Руската Федерация Мария Захарова.

 

 

По време на ежеседмичният брифинг миналата седмица Мария Захарова обеща да отдели специално внимание на двустранните ни отношения и стратегия на развитие. И на 31 януари, разбира се обещанието беше спазено.

В коментарът на Мария Захарова прозвучаха много важни и ключови послания за България и нека видим какви са.

» В предверието на 140-та годишнина от Освобождението на България от Османско робство ( 3 март) отбелязваме някои положителни моменти в развитието на българо-руските отношения.

Активни бяха контактите по линия на парламентите, църквите и различните ведомства.Плодотворно се развиваше и сътрудничеството на регионално ниво.

Има напредък и в търговско-икономическите връзки. Така, според резултатите на миналата година взаимния товарообмен между нашите страни се увеличи с една трета- до 2, 5 милиарда долара.

И всичко това- на фона на продължаващите антируски санкции от страна на Евросъюза. Заедно с това и двете страни прекрасно осъзнават, че това, безусловно не е предел.

Има към какво да се стремим и над какво да работим. Това се отнася в пълна степен и по културно-хуманитарна линия.

Във връзка с честванията на 140-та годишнина от Освобождението на България от османско робство през 2017 година се проведоха мероприятия в градовете Свищов и Плевен ( през юни и декември съответно), на Шипка ( през август).

За участието в главните тържества, които ще отбележим съвместно в началото на март в България, се планира пристигането на Патриарх Московски и всея Руси Кирил.

 

 

По програмата  за посещението му в страната се работи, а за детайли препоръката ни е обръщения да се правят в Прес-службата на Руската Православна Църква.

От наша гледна точка, текущото председателство на София в Съвета на ЕС би могло да способства за развитие в руско-европейските отношения.

Заедно с това, по пътя  на нашето енергийно сътрудничество сериозни изменения за сега не наблюдаваме.

Страните ни както до сега продължават да търсят подходи към презареждането и пускането  на крупните енергопроекти- отклоняване на нишка от газопровода » Турски поток» за България и възобновяването на строителството на АЕЦ «Белене».

Реализацията им, както е известно, преди няколко години беше замразена не по наша вина.

Смятаме, че двете ни страни биха спечелили само, от разширяването на спектъра на сътрудничеството ни, и от увеличаването на дяла на високотехнологичната подукция.

Мога да заверя, че всякакъв вид осъзнат стремеж от страна на нашите български колеги и приятели за развитието на диалога ни, ще бъде посрещнат положително от Русия, и безусловно ще получи съответния позитивен отклик.

Както е известно всички видове отношения, както междучовешки така и междудържавни, имат перспективи, и тези перспективи стават очевидни, когато страните се стремят да ги развиват. Ние сме готови към това»-, по такъв начин официалният говорител на Министерството на Външните работи на Русия Мария Захарова коментира перспективите на българо-руските отношения по време на ежеседмичния брифинг на ведомството на 31 януари 2018 година.

 

Препоръчва се внимателно и осъзнато прочитане, и вникване в думите и посланието на думите към България.

Няколко пъти, за да няма недоразбрали. Особено се отнася за хора, заемащи позиции в страната ни предполагащи отговорност и мисъл за бъдещето ни.

Русия ни дава знак…много важен знак, за започване на диалог. И моментът е изключително важен, нямаме право да го пропуснем.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Leave a Reply