“Анатема” на Истанбулската конвенция проехтя от амвона на храма ”Св. Александър Невски”
29/01/2018
Мир за сирийският народ – основното послание на Русия към целия свят – българската журналистка на News Front и БМД (Българско международно движение)
29/01/2018

Румен Радев пред дипломатическия корпус: Българската външна политика трябва да бъде открита, принципна и предвидима, за да печели приятели и партньори по света

Румен Радев пред дипломатическия корпус: Българската външна политика трябва да бъде открита, принципна и предвидима, за да печели приятели и партньори по света

presidentrumenradev

Българската външна политика трябва да бъде открита, принципна и предвидима, за да печели приятели и партньори по света. Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Президентът подчерта, че нашата външна политика трябва да се формира именно тук, в София, и благодари на посланиците за изключително резултатната им дейност и съвместното партньорство за развитие на двустранните отношения на своите държави с България.

„Поемането на председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. е едновременно и предизвикателство, и отговорност, и огромна възможност“ посочи държавният глава и добави, че страната ни има ясни приоритети, които ще следва през следващите шест месеца. „Ценностите, от които се ръководим, са солидарност, политическо единство и сигурност. Важно за Съюза е и намаляването на различията в икономическото развитие и жизнения стандарт между Изтока и Запада, Севера и Юга“, подчерта още Румен Радев.

В изказването си президентът призова за баланс при едновременното  поставяне на стратегическите дългосрочни цели за ЕС и въпросите, които не търпят отлагане – миграционната криза, охраната на външните граници, дебатите за многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет на ЕС след Брекзит. „Що се отнася до кохезионните фондове, въпросът не е дали, а как те трябва да бъдат продължени по най-ефективен начин. Най-ефективното достояние на ЕС е солидарността и трябва да работим така, че тя да бъде съхранена и развивана“, категоричен беше държавният глава.

Като „значимия приоритет“ на Българското председателство на Съвета на ЕС Румен Радев открои европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани. „Защото без да обърнем вниманието на Европа към този регион, тя не може да бъде единна, силна и стабилна. Европейското призвание на Западните Балкани не подлежи на дискусии изобщо“ заяви президентът. И добави, че в рамките на този дебат оценката за постигнат напредък зависи от индивидуалните постижения на всяка държава.

„Председателството на Съвета на ЕС не означава, че то обсебва изцяло дневния ред на нашата външна политика. Нашето стратегическо партньорство със САЩ и в рамките на НАТО продължават да бъдат крайъгълен камък на нашата сигурност. Проектите по линия на европейската отбрана и ПЕСКО не трябва да дублират, а да допълват способностите в рамките на НАТО и да създават много по-добри условия за интеграция на европейската отбранителна индустрия“, посочи още държавният глава.

Румен Радев открои стремежа на страната ни да задълбочи партньорството си както с нашите съседи от региона, партньорите от ЕС и НАТО, така и с големи държави като Русия, с която ни свързват дълбоки исторически, културни и духовни връзки, с Индия, Китай, Бразилия и други партньори от Азия и Америка с голям инвестиционен потенциал.

През тази година се отбелязва и 75-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война и е важно този уникален подвиг на българското гражданско общество да получи по-широка популярност, за да не се допуска никога повече езикът на омразата, антисемитизмът и ксенофобията да определят атмосферата, в която живеем, подчерта още в изказването си пред акредитираните у нас дипломати българският държавен глава.

Доайенът на дипломатическия корпус в България – извънредният и пълномощен посланик на Държавата Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух, отправи от името на посланиците пожелание за успешна година и светло бъдеще на великия български народ.

„През последната година станахме свидетели на важни събития, които будят тревога. Някои региони страдат от конфликти, други от окупация и разрушения, от природни и причинени от хората бедствия. Международната общност, както и регионалните организации, трябва да подпомогнат усилията на по-слабите държави и народи, за да се справят с предизвикателствата пред стабилното икономическо развитие и проблемите на сигурността“, подчерта д-р Ахмед Ал Мадбух.

president.bg

Leave a Reply