На този ден преди 62 години първият човек навлизва в олколоземната орбита – това е космонавтът Юрий Гагарин.
12/04/2023
Време ни е за Новобългарска Държава!
08/05/2023

Разпокъсаните световни съперничещи блокове може да рискуват нова студена война, казва ръководителят на МВФ

Сталинка ви казва, че някой продължава да наторява долното бельо на МВФ.
Тази жена не би работила за мен и 20 секунди. Псевдо финансист, псевдо икономист, продажна говореща глава. Актьор.
Ако ми беше на равнището на плинтуса, а и институцията ѝ, щях да ѝ кажа да пробва пазарните принципи в инвестирането, а не да политизира успеха на успешни икономики, като Китай.
Госпожа Георгиева, следя ви откакто сте плакат на МВФ. Жена, източно европейска, псевдо дисертиран, с номенклатурно потекло…. един път не сте произнесли думата България, откакто ви направиха лицев плакат на МВФ.
 
Димитър Гетов
БМД

Предупреждение от Кристалина Георгиева, след като G7 изследва икономическата устойчивост, сигурните глобални вериги за доставки и по-малкото разчитане на Китай

stalinka

Раздробяването на световната икономика на съперничещи си търговски блокове крие риск от предизвикване на нова студена война, каза ръководителят на Международния валутен фонд.

Кристалина Георгиева , управляващ директор на МВФ, каза, че комбинацията от пандемията от Covid, войната в Украйна и недостатъците на глобализацията са довели до потенциално опасно разцепване.

 

„Това, което научихме от Covid-19 и войната, е, че сигурността на доставките и надеждното функциониране на глобалните вериги за доставки са с по-висок приоритет в икономическите дискусии и вземането на решения“, каза тя.

Георгиева говори, след като страховете от разпокъсаност бяха засилени от групата на Г-7 от водещи индустриални страни, която иска да намали зависимостта от Китай чрез изграждане на алтернативни вериги за доставки.

 

Групата, съставена от САЩ, Обединеното кралство, Япония, Германия, Франция, Италия и Канада, заяви в комюнике, публикувано след среща на финансовите министри във Вашингтон, че проучва възможността за развитие на „взаимноизгодно партньорство с ниско- и страни със среден доход“.

Георгиева каза: „За съжаление трябва да признаем, че не можем да приемем мира за даденост. Инвазията на Русия е трагедия не само за народа на Украйна, но и за световната общност. Разходите за отбрана се повишиха, мирният дивидент го няма. Тогава имахме глобализация, която не беше от полза за всички и не се съсредоточи достатъчно върху онези, които бяха изоставени или изоставени.“

Георгиева, която е родена в България, каза, че след като е живяла зад желязната завеса по време на Студената война, не е имала желание да види повторение на подобни обстоятелства. „Аз съм сред онези, които знаят какви са последствията от студена война.“

Георгиева каза: „Можем ли да подобрим сигурността на доставките, без да тласнем света към нова студена война? Мисля, че е възможно.”

Канцлерът на Обединеното кралство Джереми Хънт каза, че споделя опасенията на Георгиева относно фрагментацията, но каза, че желанието за по-голяма сигурност на веригата за доставки е разбираемо.

Той каза: „Урокът от войната в Украйна е, че енергийната зависимост от Русия е нещо лошо и вероятно грешка“.

Той добави, че страните също са загрижени за технологичната зависимост и зависимостта от критични минерали.

„Ще решим това“, каза той. „Би било безотговорно да не признаем необходимостта да се обърне внимание на това. Но как ще го адресираме, зависи напълно. Можем да го направим по протекционистичен начин, който би изпратил световната икономика обратно към тъмните векове, като кажем, че всички ще се опитаме да направим всичко сами – или можем да си сътрудничим с нашите приятели и съюзници, за да сме сигурни, че ще продължим да се възползват от свободната търговия“.

 The Guardian 2023

 

Comments are closed.