Все още чакаме новини от изолатора.
20/11/2018
Ексклузивно за БМД!!! “Кризата в Молдова може да гръмне”
26/11/2018

Прозападните власти на Молдова разчистват конкуренцията

Лидерът на партията „ Достойнство и правда“ Андрей Нестасе и неизменният му партньор Майя Санду, се оказаха под прицела на управляващата в Молдова Демократична партия, пише изданието Enews.md.

За да ни стане по-ясна картинката в Молдова ще започнем с това, че безспорният лидер в народното доверие е президентът на страната Игор Додон, изпреварвайки с голяма преднина последните двама, които се радват едва на 14 и 13% от доверието на народа, според изследване проведено от Международния републикански институр (САЩ) в периода от 11 до 16 октомври- в изследването са участвали 1503 души. Друг основен играч на политическата сцена в Молдова е небезизвестният Влад Плахотнюк- лидер на управляващата Демократическа партия Изпълнител на „присъдата“ е негов приближен -спикерът Андриан Канду, който фактически обвинява неугодните вече проевропейски политици (Андрей Нестасе, Майя Санду) в „държавна измяна“.

Причината за обвнинението е сътрудничеството им с фондация „ Отворен диалог“. Фондацията „ Отворен диалог“ така или иначе се намира под прицела на про-западните структури, които открито я обвиняват в „ диверсионна дейност“.

„ Подобни действия ( сътрудничество с фондацията „Открит диалог“- бел.ред) , ако са съзнателни, могат да се разглеждат като предателство на Родината“ -, заяви Андриан Канду, добавяйки, че молдовските политици според него са действали в „ущърб на интересите на страната“. Андриан Канду обещава още, че докладът на комисията по разследването на „обстоятелствата за намесата на фондацията „Открит диалог“ във вътрешната политика на Молдова“ ще бъде преведен на английски език и изпратен в европейските инстанции, ОССЕ и НАТО. Екземпляри от „доклада“ ще бъдат изпратени също на държавите, споменато в документа- Полша, Украйна, Румъния, балтийските страни и САЩ. „ Фондацията е средство , което руските спецслужби използват срещу Балтийските страни, Полша, Украйна и Молдова, и за съжаление тази организация е привлякла и политици от Молдова“. Към обвиненията си, говорителят на парламента добавя още -пране на пари, за което , според него, се говори в секретната част на отчета, която не може да бъде обнародвана , тъй като всичко това е част от международно разследване. Решението за създаване на специална парламентарна комисия по разследването на дейността на фондация „Открит диалог“ на територията на Молдова е взето през октомври, след това, в местните медии се появява информация за депортацията на учредителя и ръководителя на фондацията Людмила Козловска от Полша и връзките с молдовската опозиция.

Още през лятото, или по-конкретно август месец, медиите контролирани от Влад Плахотнюк започват информационна атака срещу фондацията „Открит диалог“ с обвнинения в лобиране на интересите на бизнесмена Вячеслав Платонов, когото лидерът на Демократическата партия вкарва в затвора

Ася Иванова

Comments are closed.