Президент Радев: Никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност
16/07/2020
Президент Радев: Никога българите не са били по-единни в решимостта си да отвоюват държавата от мафията.
23/07/2020

Президент Радев: Няма правосъдие, което да може да работи без съдии и адвокати, а главният прокурор не се ползва с уважението на тези две гилдии.

България е будна, българите са по улиците и скандират „мутри – вън“! Младите хора върнаха нашата надежда, защото показаха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството, на наглостта и корупцията. Именно те извадиха страната от апатията и осъзнават мисията на своето поколение – да приключат прехода като изгонят мафията от властта и от прокуратурата.

Естественият изход на правителството е неговата оставка и никакви политически схеми и машинации няма да го спасят. Прегрупиранията в кабинета не могат да върнат доверието на гражданите, когато няма морал в управлението.

Има народи без правителства, но няма правителство без народ и няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото. Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, от възмездието, от пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем, но е безвъзвратно закъснял, защото българите са вече на улицата и няма да се приберат по домовете си, преди да видят оставките на правителството и на главния прокурор.

Протестът не е социален, не може да се нарече и политически, а е морален. Той е за морал в управлението, в политиката, за начина на управление на държавата.

Няма правосъдие, което да може да работи без съдии и адвокати, а главният прокурор не се ползва с уважението на тези две гилдии. Той не се ползва и с уважението на честните и почтени прокурори. Главният прокурор имаше множество възможности, и то с железни улики, да разкрие огромните злоупотреби на властта и партниращата й олигархия, но вместо това избра да ги брани.

Не познавам нито „Шиши“, нито Доган, нито Божков. Друг е давал – в случая министър-председателят Борисов, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на „Шиши“. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето служебно правителство. Така че, който е имал вземане даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията.

Протестът е единственият начин да си върнем държавата и достойнството. Не може безнаказано да ни заблуждават, лъжат, манипулират и да ни крадат. Ние трябва да живеем със самочувствието на европейци, а достойните европейски граждани не търпят подобен тип управление.

ФБ.

Comments are closed.