Хомосексуализъм или полит-педерастия от АзБ
12/05/2017
Граждански организации от Брюксел: Разпускане на НАТО
22/05/2017

Президентът пита 20 души дали да разсекрети стенограмата за КТБ

Президентът пита 20 души дали да разсекрети стенограмата за КТБ

 

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

Разсекретяването на стенограмата за КТБ получава президентско съгласие, но не е ясно дали ще стане публична, тъй като оповестяването й е свързано с ред условия. Това се разбра от интервю на държавния глава Румен Радев пред БНР.

Стенограмата засяга консултациите при бившия президент Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г., проведени няколко дни след поставянето на КТБ под специален надзор. На нея са участвали тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров и представители на парламентарно представените формации. Смята се, че е обсъждано въвеждане на банкова ваканция и че оповестяването на разговорите ще разкрие доста от тайните на фалиралата банка. Разсекретяването на стенограмата няколко пъти бе отказвано от Росен Плевнелиев с мотива “професионална тайна”, именно “тайната” бе и причината, заради която БНБ се противеше. Радев също отказваше публичност на документа досега, но вчера обясни, че се е съобразявал с неподходящите моменти – предизборна кампания и страсти около формирането на новото правителство.

Преди няколко дни Софийският административен съд отмени отказ на Радев спрямо издателите на вестник “Прас-прес”, които поискаха стенограмата по реда за достъп до обществена информация.

“Ще настоявам стенограмата да бъде обявена”, заяви Радев. Успоредно с това обаче очерта няколко проблема за “отварянето” й. Първият е известната вече “професионалната тайна”. Президентът каза, че е пратил запитване до управителя на БНБ. Вторият бил етичността спрямо участниците в разговора. “Ако тези хора имат притеснение, че след като напуснат президентството техните думи могат да бъдат публикувани, тогава президентството става една формална институция”, аргументира се той. Затова Радев е изпратил писма до всичките 20 участници в консултациите, молейки ги за огласяването на стенограмата. Отговорите се очакват до 26 май. “Записано е, че ако не се отговори, ще означава мълчаливо съгласие”, поясни Радев. Той каза, че веднага след разпращането на писмата на крака в президентството дошъл политик, който се подписал положително. Не стана ясно обаче дали документът ще се разсекрети, ако някой от участниците е против, както и при ново несъгласие на БНБ.

——РАЗМИСЛИ

“За мен тази стенограма няма никаква юридическа стойност. Тя няма да даде отговор кой окраде КТБ. Но стенограмата има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност”, заяви Радев.

Източник: Сега.com

Leave a Reply