Президентът Румен Радев призова българите към нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупция и към бездействието на държавните институции
10/04/2019
Българският президент договори с емира на Катар финансиране на иновативен учебен център за деца в София
15/04/2019

Президентските избори в Украйна. Афера на държавно ниво

Сега за Украйна настъпва  повратен момент.

В страната вече премина първия тур на изборите. Той показа, че хората в Украйна искат промени, и тези промени виждат в неопитният, но амбициозен кандидат Владимир Зеленски. Обаче, не само украинците  решават съдбата си сега, но и сегашния президент Петро Порошенко, защото в противен случай във втори тур може да се получи напълно друго развитие на нещата.

 

 

Още в  края на миналата година социологическите изследвания наричаха Порошенко лидер на анти-рейтингите, и ситуацията не се е променила изобщо оттогава.

За пет години управление на страната,  той не е изпълнил обещанията си за европейския стандарт на живот, борбата с корупцията и края на въоръжения конфликт в източната част на Украйна.

Освен това, както наскоро бе отбелязано в изданието Der Spiegel, конфликтът до голяма степен се превърна в извинение за многобройни политически неуспехи.

“Ние провеждаме реформи с една ръка, защото с другата трябва да ограничим агресията на съседа”, цитират думите на Порошенко в статията.

А имайки предвид недоволството на украинският народ, излизането на Петро Порошенко във втори тур изглежда странно.

Въпреки това, голяма част от хората бяха твърде увлечени от лидерството на шоумена, който поведе убедително на 1 тур, за да обърнат внимание на грандиозната афера, която успя да организира сегашният президент на Украйна, за да е сигурен, че ще остане на постта втори мандат.

 

Лишените от правото на глас

 

“Ако за Порошенко украинците в Русия бяха ядро, щяха да бъдат положени всички усилия, за да могат т да гласуват”, заяви украинският политически експерт Александра Решмедилова, коментирайки доста неясното решение на Централната избирателна комисия на Украйна да лиши от правото на глас украинците живеещи на територията на Руската Федерация.

 

И тук експертът е абсолютно права. Много украинци през последните пет години бяха принудени да напуснат страната си, за  да печелят пари в чужбина.

Според Министерството на външните работи на Украйна  3,5 милиона украинци са избягали в  Русия, а като се има предвид прозападната позиция на Петро Порошенко, очевидно е, че те няма да дадат своите гласове за него.

„Оставам с впечатлението, че историята за закриването на избирателните секции е опит да се отсеят някои избиратели, които не биха гласували за сегашния президент. Това е много тревожен сигнал ”, оценява  ситуацията политическият анализатор Алексей Якубин.

Киев обясни позицията си с факта, че Русия е страна агресор и не е безопасно да се гласува там заради работата на специалните служби.Обаче, властите не уточняват къде са гражданите на Украйна, които всъщност са лишени от законните си права.

В резултат на това само 1% от украинците, живеещи в чужбина, гласуваха на  тези избори.

В подобна ситуация се оказаха и  жителите на Украйна живеещи на територията на Донбас,

Причините са същите.

През 2014 година Петро  Порошенко обеща да прекрати конфликта за няколко седмици, но войната продължава вече пета година.

Каквито и цели да  гони президентът, тези хора преди всичко искат мир, и  биха гласували за онзи, който може  да осигури този мир.

Те със сигурност биха предпочели опозиционния кандидат Юрий Бойко, който сам  е роден в Донбас, но не им е  позволено да го направят.

 

Демокрацията  на търг

 

“Мрежа” – така  украинските медии нарекоха сензационната система за подкупване на избирателите, която беше разработена в централата на Петро Порошенко. В Украйна тя отдавна се е превърнала в общоприет факт. Политическите технолози предпочитат да я наричат контролирано гласуване и това има определен смисъл.

 

 

Принципът на системата е достатъчно прост. Агитатори, наети от щабовете, получават по 1000 гривни (37 долара) за работа под прикритието на социологическо проучване,

привърженици на сегашния президент вербуват хора, обещавайки им парично възнаграждение  за гласуване на изборите.

Акцентът е поставен върху бедните, които едва ли ще пропуснат „лесни пари“, както и пенсионерите и държавните служители, като най-дисциплинираната част от населението.

Така се формира обширна база данни.

По-късно хората  попаднали в този списък, получават обаждания от call-centre, от където ги привикват да попълнят заявления, че ще гласуват за Порошенко, и чак след това получават обещанато заплащане.

 

Трябва да се отбележи, че финансирането на тази схема идва от държавния бюджет под прикритието на социалното подпомагане в рамките на мащабна програма “Грижа”.

 

 

За програмата Киев отпуска невероятни суми.

Средно – 85 милиона гривни ($ 3,2 милиона) за региона. Особеността на програмата „Грижа” е и в това, че тя не е абсолютно свързана с нито една категория граждани, което означава, че всеки може да получи материална помощ.

 

Заслужава да се отбележи, че  за тези измами научават в Министерството на вътрешните работи. Главата  на министерството Арсен Аваков многократно  говори за това, подчертавайки, че ведомството е готово да се противопостави на подобни действия  независимо за кой кандидат става въпрос.

 

„Целевата аудитория се подбира от тези хора, които лоялно се изказват за кандидата по време на първоначалното проучване, и така получената “мрежа” се реализира с бюджетен ресурс.

 Според различни оценки, планираното покритие на гласоподавателите е от 700 хиляди до 6 милиона ”, обясни  принципа на системата, създадена в централата на Порошенко в интервю за изданието „ Огледалото на седмицата “ вътрешният министър на Украйна.

Фарс вместо  гласуване

“Отсичането” на избирателите от опонентите и мащабна програма за подкупи на гласоподавателите са двата най-амбициозни проекта, които Петро Порошенко използва  за да мине във втори тур.

Но това далеч не са единствените, което показа самият ден на гласуване показа.

 

На 31 март в Украйна настъпи хаос. Въпреки че, на базата на логиката, всички сили трябва да бъдат мобилизирани за провеждане на прозрачен и демократичен избирателен процес, от сутринта в регионите на страната започнаха да се фиксират най-различни нарушения.

Например, в област Одеса, две избирателни секции изобщо не се отвориха, тъй като се оказа, че местната избирателна комисия е получила неправилни печати. По-късно стана известно, че и бюлетини за тези избирателни секции са повредени.

В Волънска област на четири участъка  бюлетините  се оказаха недостатъчни. И това е въпреки факта, че Централната избирателна комисия напечата много повече бюлетини, отколкото се изискваше.

Според Държавната служба за статистика, към 1 януари 2019 година населението на Украйна е 42 милиона души, а отпечатаните бюлетини са 60 260 000,  което е много повече, дори ако се вземат предвид тези, които живеят в чужбина. А за да разберем, защо е трябвало да се използва толкова много хартия, е достатъчно да погледнем следните снимки.

 

 

Първата снимка е направен в град Бахмут, Донецка област. Втората е в Торецк, също Донецка област. На тях се виждат купчини бюлетини с печати, просто хвърлени в урните.

А тези, които са били натоварени с мръсната работа по фалшифицирането на резултатите даже не са си направили труда да пускат бюлетините в урните по една, а направо накуп.

 

Въобще, центърът на манипулациите и измамите стана Донбас.

Това се дължи на факта, че военното положение действително е в сила в региона, а целият административен ресурс е подчинен на военните представители на Киев, а те- на Върховния командващ Петро Порошенко.

Така че, въпреки факта, че опозиционният кандидат Юрий Бойко стана лидер в източната част на страната, има една интересна тенденция: в региона, където сегашното правителство е недолюбвано се появиха места, където президентът внезапно дръпва напред в резултатите, и  при това доста забележимо.

 

В същият град Бахмут имаше избирателни секции, където повече от 60% от избирателите са гласували за него. И такива градове само в Донецка област са десетки, според данните на щаба на кандидатът Юрий Бойко, според които се оказва, че Порошенко успява да набере нереалистично количество гласове, което средно надхвърля 55 %

 

Това ниво на фалшификация бе насърчено от друг любопитен аспект, който е най-важен в областите около фронтовата линия.

В Украйна  това се нарича  аспектът- “мъртви души”.

Въпросът е в това, че ЦИК внася в списъците всички избиратели, включително и онези, които не могат да гласуват- жителите на неподконтролните територии на Украйна, и покойниците.

 

Главата на ДНР Александър Захарченко, който беше взривен миналото лято и бе признат за терорист в Украйна, също се появи избирателните списъци.

И се оказва, че всички тези хора, живи и мъртви, просто са “гласували” за Петро Порошенко.

И именно техните гласове са на бюлетините попълнени и хвърлени на камари в урните на снимките.

И именно с тези гласове е създадена удивително високата за Украйна избирателна активност 63,48%.

В абсолютни цифри 17,000 599 души.

На подобни факти вече са обърнали внимание правоохранителите.

Полицията  е  завела наказателно дело, но съдбата му за сега остава неизвестна.

 

“Полицията е намерила видео с информация за завишаване на броя на гласовете в полза на един от кандидатите за президент в някои избирателни секции.

По-специално, видеото се отнася до незаконното използване на бюлетини в осем населени пункта в районите  на Авдеевка и Торецк разположени близо до фронтовата линия -”заяви на 7 април прес-службата на Националната полиция на Донецката област.

 

В същото време остава интересен фактът, че при  2,7 хиляди нарушения, разкрити от полицията по време на гласуването, Централната избирателна комисия, която е напълно лоялна към сегашния президент, не ги регистрира.

Въз основа на това,  реалното положение в съответствие с преброяването на гласовете би могъл да бъде абсолютно друг . Юлия Тимошенко, която се оказа на трето място, каза на 31 март, че нейният щаб провежда собствено преброяване и според тези данни тя води.

 

Обаче, поради неясни причини, тя не оспори резултатите от ЦИК, като се съсредоточи върху предстоящите парламентарни избори. Що се отнася до Порошенко, всичките му фалшификации му дадоха само 15,95% от гласовете, което е наполовина по-малко от лидера в изборната надпревара Владимир Зеленски.

Сега президентската администрация твърди, че тази пропаст не е трудна за преодоляване, като се позовава на опита от изборите в Австрия през 2016 година.

Там Норберт Хофер, който изпревари Александър Ван дер Беллен в първия кръг с 13,8%, накрая загуби изборите.

Алексей Якубин обаче е убеден, че този пример не е съвсем точен: “Австрия е парламентарна република, а ролята на президента в нея е съвсем различна.

 Вниманието на избирателите към изборите и контекста на изборите също е напълно различно.

”В същото време той не изключи факта, че администрацията на Порошенко  по този начин създава предпоставки за нова фалшификация, особено след като социалната програма „Грижа“ продължава да работи.

„Не е ясно и как се използват бюлетините на украинци, живеещи в чужбина. Вътрешните мигранти от Донбас имаха проблеми с иткрепителните талони. Да не говорим за членовете на Централната избирателна комисия, която включва шестима членове на блока Петър Порошенко, а останалите са  просто лоялни към президента ( общо членовете на ЦИК са 16)- констатира експертът.

 

 

 

 

Източник: https://dozennews.info/staatsbetrug-oder-prasidentschaftswahlen-in-der-ukraine/

Comments are closed.