Президентът наложи вето върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства
30/07/2020
Първа част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава Румен Радев
07/08/2020

Представяне на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към президента

“Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулисните договорки”. Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

Според Радев премиерът Бойко Борисов “не смее да излезе от създадения от него илюзорен свят.”

“Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори. Затова приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето, а да заложи на коренно различен подход – на откритост, системност и последователност”, обясни държавният глава.

Той отбеляза, че резултатите от дейностите на съвета съвпадат с исторически в страната ни момент, когато “българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията”.

Затова и документът ще бъде представен на три етапа – анализ на състоянието в страната, идентифициране на причините за това състояние и формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. Стремежът е да бъдат обхванати максимално повече българи у нас и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност. “Защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко. Можем да го преодолеем само с активна роля и гражданска позиция,” посочи Радев.

При представянето на документа председателят на Стратегическия съвет социологът проф. Александър Маринов коментира действащата Национална програма за развитие „България 2020“ и заяви, че изпълнението е управлявано и отчитано с много документи от българските правителства в последните години, но няма цялостен отчет за изпълнение на тази стратегия. Според Маринов държавнически стратегии се създават в редки преломни исторически моменти.

Той обобщи някои показатели, които страната ни е трябвало да подобри чрез Националната стратегия за развитие “България 2020.

Той също посочи, че стратегичесткият съвет ще работи в партньорство с гражданската инициатива “Ние, е-народът”. От днес в социалните мрежи ще се представят мнения, оценки и предложения. Ще се създаде и попълва постоянно публично достъпна база данни с всички постъпили мнения и предложения, като текстът на стратегическият документ ще бъде качен на страницата на президента още днес.

ФБ

06.08.2020

Comments are closed.