Сергей Лавров предложи създаването на експертна група и делови съвет Русия-САЩ
15/05/2019
Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота
21/05/2019

Преговорите между Сергей Лавров и Майк Помпео продължиха повече от 3 часа

Преговорите между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео продължиха около три часа.Преговорите започнаха почти в 15.00 часа местно време.
По програма след приключване на преговорите следва съвместна прес-конференция.

По-късно  двамата ще се отправят към лятната резиденция на руския президент Бочаров Ручей — очаква се среща с Владимир Путин, която евентуално ще се състои утре.

Това е първото посещение в Русия на Помпео като ръководител на Държавния департамент на САЩ.
В протоколната част на разговорите Лавров и Помпео заявиха, че САЩ и Русия все още имат различия по много въпроси, но и двете страни заявиха, че се интересуват от нормализиране на отношенията и намиране на точки за контакт по спорни въпроси.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предложи създаването на неправителствена експертна група от Руската Федерация и САЩ и бизнес съвет на двете страни.

Според мнението на руският дипломат експертите с обективен поглед биха помогнали за преодоляване на натрупаното взаимно недоверие. На първо място, необходимо е да се предотврати надпреварата във въоръжаването и правилно да се разбират действията в сферата на отбраната. В бъдеще ще бъде възможно да се говори за изграждане на сътрудничество в други области.

Не случайно наричат Сергей Лавров дипломат номер едно на Русия. Предвид сложната геополитическа обстановка в международен план, руската страна успява навреме да предложи възможност за конструктивно взаимодействие, което би позволило снижаване на напрежението.

Въпросът е, дали САЩ ще имат политическата разумност и зрялост да оценят благородния дипломатически ход на Русия.

Продължаваме да следим темата в развитие. Очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан за news-front.

Comments are closed.