Нов удар от ЕС по раждаемостта: отпускът за гледане на дете до 2 г. да не се смята за трудов стаж
06/10/2018
Президент Радев: “Очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на партньорите ни по света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона.“
15/10/2018

Оръжие от ново поколение”: Вашингтон се готви за биологическа война? Биолабораторията “Лугар” е правила опити над жителите на Грузия- Игор Гиоргадзе. Част 4

ЗАПАДНИ УЧЕНИ: ПЕНТАГОНЪТ РАЗРАБОТВА БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ

Програмата на американските военни с използването на насекоми за разпространение на генетични модифицирани вируси ще наруши Конвенцията за биологичното оръжие, това се казва в изследването на групата учени от университетите на Германия и Франция, публикувано в списание Science.

Статията във водещото научно списание е подготвена от международна група специалисти по еволюционна генетика, биоетика и права.

Програмата Insect Allies («Насекоми-съюзници») се разработва в управлението за перспективни изследователски проекти  (DARPA) към министерството на отбраната на САЩ. Официалната задача на експериментите е «хоризонталната» реакция на хромозома на растенията, която ще произвежда преносимите от насекомите вируси.

Авторите на изследавнето отбелязват биологическите, икономическите и социалните последствия, които може да има за околната среда реализирането на програмата на Пентагона. Учените се съмняват, че проектът може да донесе практическа полза за селското стопанство на САЩ.

«В резултат програмата може да се възприеме от много като опит за създаването на биологични агенти и средства за тяхната доставка за враждебни цели, което — ако е истина — ще бъде нарушение на Конвенцията за биологичното оръжие», се казва в доклада.

Отбелязва се, че за наличната от 2016 година програма вече са изхарчени 27 милиарда долара.

В четвъртък началникът на войски за радиационна, химическа и биологическа защита от Въоръжените сили на Русия Игор Кирилов по време на специален брифинг заяви, че американските учени, работещи в Грузия в медицинския център Лугар (в населеното място Алексеевка) под формата на лечение са подлагали местни жители на експерименти с токсичен химически препарат.

Министерството на отбраната на Русия направи този извод в резултат на анализа на метиалите, публикувани от бившия министър на държавната сигурност на Грузия Игор Гиоргадзе.

Петя Паликрушева

Нюзфронт

Leave a Reply