Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота
21/05/2019
LIVE: Най-фрапантното нарушение на евроизборите до този момент! Адв. Шейтанов за Българско Международно Движение
26/05/2019

Методи на миналото в опит да се унищожи бъдещето: САЩ отново заплашват световната сигурност

Системата на прецедентите основателно се вкорени в Съединените щати, не само в съдебната сфера, но и на политическата арена, която, за съжаление, не винаги има добър ефект върху ситуацията в света.

Например преди тридесет години, когато Вашингтон и Москва само създадаваха Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег, американската страна успя да прокара искането си за включване на най-новата ракетна система OTR-23 Oka (SS23) в неподписано споразумение, въпреки че системата дори не попадаше в предвидената класификация. Трябва да се признае, че  излишна ракетна система в Съветският съюз, не беше нужна на Щатите,  а сега, десетилетия по-късно, Вашингтон ясно постави за цел да тества стария метод в нови условия.

Както е известно,все по-близо стои  въпросът за удължаване на СНВ 3- Договорът за  съкращаване на настъпателните въоръжения.
И на този фон помощникът на държавния секретар на САЩ по контрол на въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън отбеляза сериозни претенции срещу Русия, че новите ракети „Сармат“ и „Авангард“ се поставят на въоръжение, въпреки че попадат под споразумението от 2010 година.

 “Официалните коментари и съобщения в пресата от Русия показват, че някои от тези [нови руски оръжейни] системи могат да бъдат разположени преди края на изтичане на ДСНВ  през февруари 2021 година”, се каза в текстта на вступителната реч на Томпсън на  слушанията в Конгреса.
Безусловно, заявлението има смисъл. Трябва да се има предвид обаче, че клаузите на споразумението не забраняват разработването на стратегически оръжия в рамките на предварително определено от страните количество.
Нещо повече, всяко оръжие има тенденция да остарява както морално, така и физически.
И едва ли в Държавния департамент на САЩ се правят такива нападки от невежество. Трябва да се предположи, че договора там  е прочетен точно, но това не отговаря на главния въпрос: защо?
Защо така да се изостря  ситуацията?
Всъщност има два отговора и те имат свойството да се припокриват.
От доста време руският отбранителен комплекс сериозно пое водещата роля в разработването на ракети, оставяйки американците много назад.
За съжаление, догонването не е толкова лесно. Отнема време. И става въпрос за години, но тяг ги няма. А още са необходими и пари, които разбира се, Конгресът не пести за военната сфера, но и този бюджет не е безграничен.
В такава ситуация остава само да се използва дипломацията, при това  не най-чистата.
Сега, след като Вашингтон вече започна такава реторика, остава само да се чакат нови аргументи, които, за съжаление, са неоснователни, както се вижда от неотдавнашната ситуация с ДРСМД.
Казано по-просто, американските дипломати имат отправна точка и крайната цел трябва да бъде постигната.
В същото време, очевидно не се говори за компромис, което означава, че Вашингтон може да поиска от Москва даликвидира новите ракетни системи или поне сериозно да намали техния брой, като аргументира това свпечатляващите характеристики на руските оръжия.
И, безусловно, радоста на американците няма да има граници, ако могат да постигнат отстъпки от руснаците по време на разширяването на СНВ-3 . Това ще бъде по-скоро победа, не във военно-промишлената сфера, но в политическата.

Има само един проблем, който всеки нормален човек не може да пренебрегне: какво ще стане, ако Русия откаже да направи отстъпки?
По-точно, такъв изход трябва да се разглежда на първо място, защото може да се гарантира, че  ще стане именно така. И да остъпват от своята реторика за Щатите ще бъде твърде късно.

В резултат на това ще се получи безизходна ситуация, която ще доведе до прекратяване на съществуването на едно от ключовите споразумения на планетата, гарантиращи стабилност. Като следствие, двете най-големи световни сили няма да бъдат ограничени в нищо в надпреварата във въоръжаването, а най-лошото е във втория отговор на въпроса, който зададохме по-рано.

Договорът за локвидиране на ракети със среден и по-малък обсег беше прекратен във връзка с обвиненията на Вашингтон срещу Москва във връзка с ракетата 9M729.
Според американската страна този вид оръжие е нарушило разпоредбите на обхвата на ДРСМД. Сега, когато споразумението е приключило, всеки, който е поне малко запознат със ситуацията, може да погледне назад и да види, че целта на САЩ е да прекрати договора, но не да елиминира част от руските ракети или да разреши ситуацията. Ще бъде справедливо да отбележим, че Русия кани няколко пъти  американски експерти да проучат 9M729.

Трудно е да се повярва, че руснаците биха се решили на това, ако имаха и най-малка причина за съмнение. Въпреки това, обаче тези призиви бяха пренебрегнати. Тук не може да не се напомнии желанието на Доналд Тръмп да създаде аналог на ДРСМД, но вече включващ и Китай. Разбира се, глупаво е да се вярва, че Пекин доброволно ще иска да се разоръжи, и в Белия дом прекрасно знаят това.Този ход беше необходим само за да убеди американските партньори, че Вашингтон е ангажиран с опазването на баланса на въоръжаването. Вярно е, че сега съдбата наДРСМ е известна на всички, и Щатите вече с нищо не са свързани във въпросите по разработването на ракети със среден и по-малък обсег. Какво имаме предвид с това? Ами това, че според данни на изданиетоThe Washington Free Beacon, Конгресът възнамерява законно да блокира финансирането за удължаването на СНВ-3, докато Тръмп включи в споразумението Китай. “Този регламент ще ни позволи да защитим интересите на американската държавна сигурност”, каза републиканският конгресмен Джон Корнин, който е съавтор на съответния законопроект.
Малко вероятно е позицията на Пекин да се промени толкова бързо, което означава, че перспективите на СНВ-3 не са много по-добри от тези на ДРСМД.

Считам, че наблюдателният читател вече е разбрал, че САЩ действително унищожават глобалната сигурност, което води до прекратяване на друг стратегически важен договор.
И, разбира се, читателят иска да разбере защо това е необходимо. Отговорът всъщност е банален до безобразие.
 
Ролята на американския отбранително-промишлен комплекс (ОПК ) се играе от военни корпорации.
Държавата е клиент и превежда пари от военния бюджет на корпорации в рамките на договорите за снабдяване с оръжие.
Колкото по-малко са ограниченията, толкова повече видове оръжия могат да бъдат произведени, така че собствениците на онези корпорации, които имат невероятно влияние в страната, използват доста законен лобизъм, за да защитят своите икономически интереси.

 Разбира се, няма смисъл да се казва, че всички тези ракети са построени, за да бъдат незабавно приведени в действие.

 Става въпрос за цикъла на долара, който позволява на американската военна индустрия да процъфтява.
За съжаление, когато количеството оръжия излезе извън контрол, няма гаранция, че в пристъп на самоувереност и чувство на непобедимост, някой луд няма да ги пусне, стартирайки верижна реакция, която ще е губителна за планетата.

Източник realbomb.info
Автор: Пол Чар

Comments are closed.