Държавният глава за избора на нов изтребител за българските ВВС: Как искаме да печелим уважението на Европа и на света при положение, че не уважаваме собствените си закони и правила
10/01/2019
«МАКЕДОНИЯ Е МЪРТВА» ИЛИ ТАНЦИ ПО КОСТИТЕ НА ТРУПА ОТ ЮГОСЛАВИЯ
15/01/2019

Как демокрацията се превърна в проблем за молдовските „демократи“

Политическите игри, организирани в Молдова от про-западните власти, отдавна стъпкаха всички европейски ценности, обещани на народа преди няколко години. И даже е съвсем иронично, че с унищожаването на демокрацията в Молдова се занимава именно Демократическата партия.

Някога  Демократическата партия оглавена от молдовския олигарх Владимир Плахотнюк внушаваше гаранции за светло европейско бъдеще на страната, но вместо него Молдова се оказа в бездната на упадък и криза.

Вече хората не вярват на празни обещания, а и самозабравилите се „демократи“ започнаха безпрецедентна борба за власт.


Малко са страните в цивилизованият свят днес, където така брутално се използват всевъзможни държавни институции в името на лични политически цели. Но Молдова определено може да е лидер в подобна класация.


Като пример, може да се вземе рекордното количество отстранявания от длъжност на президента Игор Додон.

А подобен подход, поставя под съмнение структурата на властта, към която не би могло да има доверие, както вътре в страната, така и на международната арена. Но тези неща отдавна не вълнуват управляващия политически елит на Молдова.

Ползвайки  ограничените възможности на президента в конституционно-парламентарна република, Демократическата партия, при най- малка необходимост просто лишава държавния глава, Игор Додон,  от правомощията му чрез Конституционния съд, като ги предава на председателя на парламента.

При това, не може да не отбележим, че в Основния закон на страната няма и думичка за подобна възможност. Тоест, браздите на управление не могат да бъдат вземани от председател на законодателен орган или даже от премиер. Но това по никакъв начин не смущава „евроинтеграторите“.

Стига се до там, че дори самият президент вече не се учудва от прилагането на такава практика към него.

В края на миналата година Игор Додон отказва да подпише поредния пакет безсмислени закони, след което заявява, че управляващата групировка така или иначе, ще приложи „фокуса“ с отстраняването му, но предупреждава, че народът няма да търпи дълго подобни действия, които унижават страната, която уж се стреми към Европа.

И трябва да се отбележи, че подобна практика зачестява именно с приближаването на парламентарните изборри.

Демократическата партия отдавна е изгубила позициите, а нородът е разочарован от обещанията й.


Но проблемите на ДПМ ( Демократическа партия на Молдова) не се изчерпват с това. Доверие към ДПМ няма и в Европа.

Брюксел нееднократно обръща внимание на факта, че популизмът към който са пристрастени молдовските „демократи“, откровенно е изместил европейските ценности.

И именно това кара Владимир Плахотнюк и свитата му така отчаянно да се бият за власт, осъзнавайки, че подкрепата става все по-малко. Но за тази „политическа битка“ трябва да плаща народът на Молдова, живеещ в страна на илюзии, вместо стремежи, благодарение на властите.

Comments are closed.