При обработени 100% от протоколите в районните избирателни комисии “Има такъв народ” са първа политическа сила. Днес данните ще бъдат сверени с тези в Централната избирателна комисия и се очаква да бъдат обявени окончателните резултати от изборите и мандатите, които партиите печелят.
Графика: бТВ

Централната избирателна комисия ще отстранява със свои решения днес грешките в протоколите на секционните комисии след повторното въвеждане на данните. Вече всички районни избирателни комисии предадоха документацията си. Процедурата изисква да има повторно въвеждане на данните от протоколите. Ако процесът по отстраняването на грешките приключи бързо, е възможно още днес ЦИК да оповести и разпределението на мандатите на партиите в 46-ото Народно събрание, както и окончателните резултати от изборите.

 

По закон срока за обявяване на разпределението на мандатите и на окончателните изборни резултати е в четвъртък. В бъдещият парламент влизат шест формации. При данните от 100% обработени протоколи на секционните избирателни комисии в районните комисии, които бяха качени на сайта на ЦИК снощи, партия „Има такъв народ“ печели 24,08 процента от гласовете, а ГЕРБ-СДС 23,51 на сто. Трета политическа сила е БСП с 13,39 процента, следвана от Демократична България 12,64 процента и ДПС с 10,71 на сто. Шестата формация в бъдещия парламент е „Изправи се! Мутри вън!“ печели 5,1 процента. Първенец по резултат от гласуването в чужбина е партия “Има такъв народ“ 35,64 на сто от гласовете, следвана от „Демократична България с 18,64 на сто и ДПС с 17,49 процента.

 

При вота в чужбина най-много гласове е спечелила партия „Има такъв народ“ с 35,64 процента, следвана от „Демократична България“ с 18,64 на сто и ДПС – със 17,49 процента от гласовете в чужбина.