ЗА КОНСТИТУЦИОННАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА БИОЛОГИЧНОТО РАБЗИРАНЕ НА ПОНЯТИЕТО “ПОЛ”
28/10/2021
Президентът свиква Народното събрание на 3 декември
29/11/2021

ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ И НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ (14-21 НОЕМВРИ 2021

ЦИК изнесе окончателните данни при 100% обработени протоколи

Политическата формация, начело с Кирил Петков и Асен Василев – “Продължаваме Промяната”, печели предсрочните парламентарни избори. Това сочат окончателните данни на ЦИК при обработени 100% от протоколите.

В изборите за президент досегашният държавен глава Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат, е на първо място с 49.42%. Подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева е на второ място с 22.83%, което означава, че предстои балотаж в неделя. Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото са гласували 11.57%. Данните са от публикуваното решение на ЦИК

Радев е преизбран с над 66% от гласовете на втория тур 

България реши Румен Радев да остане държавен глава и в следващите пет години. Това се случи на втори тур, като срещу Радев се изправи подкрепеният от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков. Настоящият държавен глава печели с двойно по-висок резултат пред опонента си.

Този балотаж далеч не бе само междуличностна или междупартийна битка за президентската институция. Залогът бе висок – след загубата на основните институционални лостове за прякото управление на държавата, значението на президентството за ГЕРБ и ДПС е много голямо. Радев има активна роля в разграждането на модела “Борисов”, а овладяването на президентството щеше да помогне на бившите управляващи и в битката за запазването на прокуратурата в настоящия и вид, което пък гарантира безнаказаността им.

Така срещу преизбирането на действащия президент бяха мобилизирани всички сили на тези две партии – включително със съдействие от турската държава е активизиран и вотът зад граница. Рисков сценарий за поста на Радев, който бе теоретично възможен при много ниска активност на подкрепящите го, все пак не се случи.

23.11.2021

Comments are closed.