Президент Радев: Никога българите не са били по-единни в решимостта си да отвоюват държавата от мафията.
23/07/2020
Президентът наложи вето върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства
30/07/2020

Дневник: Насред протестите Борисов раздава помощи всички с пари от резерва

Насред протестите Борисов раздава помощи всички с пари от резерва

На 19-ия ден на антиправителствените протести премиерът Бойко Борисов обяви нов пакет мерки заради кризата с коронавируса, които бяха анонсирани миналата седмица, когато в опит да успокои протестиращите направи ремонт на кабинета.

На извънреден брифинг след заседание на съвета на управляващата коалиция премиерът изчете нови социални мерки за 1.163 млрд. лв. и икономически – за 731 млн. лв. Както и при обявяването на предходния пакет в началото на кризата с коронавируса, представената сметка не е напълно точна, към нея са пришити предвидени вече в бюджета суми, а някои от мерките са вече известни, но едва сега кабинетът успява да ги доведе до финал. По-късно правителствената информационна служба коригира пакета на общо 1.162.9 млрд. лв., от които 731.5 млн. лв. за социалните мерки, а за икономическите – 431.4 млн. лв.

Премиерът обяви, че няма да се теглят заеми, а ще се ползват “мазнинките” от бюджета, или с други думи, пари ще се вземат от фискалния резерв и от европейските фондове. Към края на май по данни на Министерството на финансите фискалният резерв е 10.2 млрд. лв. По-късно от правителствената пресслужба бе обявено, че ако се наложи, бюджетът може отново да бъде актуализиран.

 

Какви социални мерки обяви премиерът

 

Въпреки липсата на социални искания от страна протестиращите и формулирани като мерки в продължение на обявените вече в битката с коронавируса премиерът изреди куп социални и няколко икономически мерки, като обяви, че общата им стойност достига 2 млрд. лв. Първият пакет бе обявен на 24 март, като тогава премиерът заяви, че правителството дава 4.5 млрд. лв.

В следващите три месеца всички пенсионери ще получат добавки по 50 лв. на месец, за което са предвидени 318.150 млн. лв. за 2.121 млн. пенсионери. Ако пандемията продължи, като гледам приходите в бюджета, след три месеца ще говорим пак, каза Борисов. Обичайно по 50 лв. за Коледа и Великден досега кабинетите на Борисов даваха на пенсионерите с най-ниски доходи.

Медицинските работници, които работят на първа линия с коронавирус, ще продължат да получават допълнителни 1000 лв. За целта до края на годината са предвидени 67 млн. лв., като по думите на Бойко Борисов това са от европейски фондове. Когато се въведе това допълнително заплащане, бе обявено, че допълнителната сума ще се получава първоначално до края на извънредното положение, а след това и до края на извънредната епидемична обстановка, която го замени и която ще бъде удължена с още месец, както бе обявено днес.

От 1 август с 30 на сто ще бъдат увеличени на разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVD-19. Служителите на първа линия ще получат и увеличение на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд. За целта са предвидени 92 млн. лв., които са за структури на системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалните политика, на МВР, НЗОК, НОИ, в т.ч. за РЗИ и социални работници.

За увеличение от 1 август на заплащането в здравните кабинети в училище и социални институции – домовете за възрастни хора, за хора с увреждания, в дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др., са предвидени 24.6 млн. лв. А за увеличаване на средствата за субсидии на лечебните заведения за пациенти с инфекциозни болести, туберколоза, с неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания, както за лечебни заведения и доболнична помощ в недостъпни район 17.3 млн. лв., които трябва да отидат за лечение на болни с коронавирус и за достигане на нивата на работна заплата по колективния договор .

За увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ в размер на 10 процента са предвидени 126.3 млн. лв., като разходите ще бъдат за медицински персонал

За личните асистенти ще бъдат дадени 122 млн. лв. За тях още в началото на март социалният министър Деница Сачева обяви, че лимитът е надхвърлен, след като в бюджета са предвидени 93 млн. лв. за цялата година. Тя посочи, че причината за това е приетият под натиск закон за личната помощ, за който не са били направени предварителни разчети.

За увеличаване на минималния размер на паричното обезщетение за безработица – от 9 на 12 лв., считано от 1 октомври, ще бъдат дадени 12 млн. лв. За увеличаване на продължителността на заплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за хората с минимално обезщетение, считано от 1 октомври – 4 млн. лв.

За проекти на творци на свободна практика, който са сред най-пострадалите от ограничителните мерки, чрез фонд “Култура” са предвидени 15 млн. лв.

 

мерки 28.08.2020

 

Икономически мерки, но какви

 

Премиерът обяви, че по различни европейски програми в Министерството на икономиката има налични 1.8 млрд. лв., (което не може да бъде прието за нова мярка) и нови суми, които се предвиждат в момента. Най-голямото перо, което той оповести, е отново свързано с инфраструктурата, като тук изреди проекти, които отдавна са в ход и по принцип за тях са предвидени в бюджета плащания към строителите – довършването на основни магистрали като “Европа”, “Струма”, “Хемус” и др. – 355 млн. лв.

За насърчаване на инвестициите на чуждестранни предприятия ще бъдат дадени 9.5 млн. лв. в допълнение на вече отпуснати от началото на годината 9 млн. лв., като се уточни, че министърът на икономиката е получил разпореждане с всяка една от 27-те хиляди фирми, изпълняващи проекти, да проведе разговор.

В обявените за нови мерки днес премиерът обяви записаните вече и в закон ваучери за туризъм от 210 лв. за работещите на първа линия в битката с коронавируса, като обяви, че за тях са предвидени 8 млн. лв. От мярката могат да се възползват около 38 хил. души.

Сред новите мерки бяха сложени и 55 млн. лв. за субсидия за чартърни полети, като за тях се говори почти от началото на извънредното положение, а днес бе обявено, че Европейската комисия е одобрила тези плащания. При условие че субсидията от 35 евро се дава на седалка на полет с над сто души, мярката ще обхване 400 хил. туристи.

Премиерът Бойко Борисов обяви и че ДДС за случайните превози, туроператорите, виното и бирата ще падне от 20 на 9 процента. Намалената ставка за алкохола влизаше в първоначалната му договорка със собствениците на заведения, но тя отпадна при гласуването в бюджетната комисия. Текстът бе защитаван от лидера на НФСБ Валери Симеонов, негово бе настояването и намалената ставка да обхване и туроператорите, но тогава не получи подкрепа.

В коментар за протестите Борисов обяви, че те са “чудесна форма да се види, че има демокрация”. Според него е хубаво, като се адресират проблеми, но в отговор на исканията на протеста за съдебна реформа той каза, че си има Висш съдебен съвет и той не се изказва по съдебни теми. Премиерът пак призова да се премине с единение през кризата и каза, че както и да се развият протестите, правителството е длъжно да вземе тези мерки.

“Само нашата отговорност ме задържа”

Бойко Борисов,
премиер
Той призова протестиращите да спазват закона.

Копирано от Дневник.

27.07.2020

Comments are closed.