Победа за свободата на мисълта и словото: прекратена е преписката пред Адвокатския съвет на Софийска адвокатска колегия срещу адвокатите Костов и Шейтанов
14/04/2021
България със служебен кабинет
11/05/2021

ДЕКЛАРАЦИЯ на РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ, БМД и ПП „ЧЕСТ“ за истината за закрилата на детето

На 11.03.2021г. Национална мрежа за децата (НМД) лансира инициатива „Парламентарна група за децата“. Информацията бе съобщена от БТА:
 
„Националната мрежа за децата“ кани кандидати за народни представители от различни политически сили да се включат в инициативата “Парламентарна група за децата”, съобщиха от обединението на неправителствени организации. Ако кандидатите се включат в инициативата, с това действие заявяват, че в бъдещия парламент ще работят за по-добър живот на всички деца и семейства в България и ще подкрепят политиките, които са в полза на тяхното благосъстояние. Вече 60 кандидати от листите на седем различни партии и коалиции са подписали декларацията “Защитник на децата”, с която се ангажират, че ако бъдат избрани в 45-то НС, ще работят за разрешаване на основните проблеми на децата в областите: здраве, образование, бедност и социално изключване, правосъдие, посочват от Националната мрежа за децата.”
 
Според електронната страница на НМД, Инициативата е била подкрепена от 132 към тази дата, а по-късно – от над 150 кандидат-депутати. Ето имената:
Парламентарната група за децата (при 130 членове, вместо 132)
Общ брой депутати: 29 (от 130 кандидат-депутати)
 
ГЕРБ: 9 бр. (от 34 кандидата)
1. Евгения Алексиева – 24 МИР София
2. Александър Ненков – 23 МИР София
3. Анна Александрова – 25 МИР София
4. Красимир Вълчев – Шумен
5. Румен Христов – 23 МИР София
6. Павел Христов – Варна
7. Цвета Караянчева – Кърджали
8. Илиана Жекова – Стара Загора
9. Таня Петрова – Варна
 
БСП: 3 бр. (от 26 кандидата)
1. Драгомир Стойнев – Стара Загора
2. Веска Ненчева – Пловдив – област
3. Петя Цанкова – Пазарджик
 
Демократична България: 9 бр. (от 33 кандидата)
1. Цецка Бачкова – 24 МИР София
2. Александър Симидчиев – 26 МИР София
3. Мартин Димитров – 24 МИР София
4. Митко Кунчев – Русе
5. Стела Николова – Варна
6. Атанас Славов – Стара Загора
7. Надежда Йорданова – 23 МИР София
8. Ивайло Мирчев – 24 МИР София
9. Борислав Сандов – 24 МИР София
 
ДПС: 3 бр. (от 13 кандидата)
1. Хасан Адемов – Добрич
2. Севим Али – Бургас
3. Сезгин Мехмед – Хасково
 
Изправи се! Мутри вън: 5 бр. (от 19 кандидата)
1. Арман Бабикян – 24 МИР София
2. Мария Капон – Пловдив
3. Валентина Василева – Филаделфес – 25 МИР София
4. Николай Хаджигенов – 25 МИР София
5. Станчо Ставрев – Ямбол
 
Месец по-късно, на 15.04.2021г., в деня на откриването на 45-то Народно събрание, на електронната страница на НМД бе публикувана информация, че в Парламента са влезли 31 от 132 кандидат-депутати, които бяха подкрепили инициативата:
„Кои са защитниците на децата в новия Парламент“
15 април 2021
“Днес 31 народни представители от 5 политически сили, които подкрепиха инициативата „Парламентарна група за децата”, положиха клетва в 45-тото Народно събрание.
 
Поздравяваме ги и им желаем успешна и вдъхновена работа с мисъл за децата! Надяваме се, че независимо от своята партийна принадлежност, те винаги ще подкрепят правата на децата и техния най-добър интерес.
Новият Парламент и управляващи имат да свършат много работа, за да изпълнят своя дълг към децата. Първата и неотложна задача е приемането на Стратегия за детето – вече две години в България липсва този ключов документ в изпълнение на чл. 1, ал. 3 от Закона за закрила на детето. Приемането й е ангажимент на България и като страна-член на Европейския съюз.
 
Инициативата „Парламентарна група за децата” продължава и каним депутатите от 45-тото Народно събрание да се присъединят”.
 
В тази връзка, считаме за необходимо да заявим:
1. Разглеждаме инициативата на НМД като поредната политическа акция с „двойно дъно“ на ЛГБТИ и джендър формациите.
По същество, става дума за опит за сформиране на лобистко депутатско ядро, а защо не и мнозинство, на НМД в Парламента.
 
Инициативата на НМД за децата се родее с аналогичната предизборна акция на младежката организация ЛГБТИ „ДЕЙСТВИЕ“ за сформиране на парламентарна група, която да се ангажира със защита на правата и интересите на ЛГБТИ общността в страната.
Инициативите на НМД и ДЕЙСТВИЕ са явно координирани. Те се появиха почти едновременно, под една и съща форма (на електронни анкети), неизползвана досега в България за формиране на парламентарно лоби. Това подсказва, че са най-вероятно „вдъхновени“ от примери в чужбина. Има и други общи черти – като например участието на двама избрани депутати, подкрепили Инициативата на НМД в Групата, подкрепяща ЛГБТИ. Прави впечатление, че на датата, когато бе обявена инициативата на НМД на 11.03.2021г, в ЕП бе гласувана Резолюция за обявяване на ЕС за зона за свобода на ЛГБТИ. Считате ли, че това съвпадение е случайно? Както е известно, че ЛГБТИ формациите в Европейския парламент са една от най-многобройните групи със своите над 110 депутата.
 
2. Инициативата прикрива политически амбиции.
НМД и нейните членове, като граждански сдружения, по закон нямат право на политическа дейност. Това „неудобство“ е заобиколено чрез прехвърляне на отговорността от инициатора върху членовете на депутатските листи на различни политически субекти.
 
3. Акцията е базирана на вредна философия.
Предлага се фрагментиране на състава на Народното събрание на базата на фрагментиране на семейството. Вместо консолидиране на законодателя около идеята за подкрепа на семейството като общност, с всички без изключение негови членове, се предлага идеята за група на децата, а защо не група на бащите, група на майките, група на приятелите и приятелките на родител №1, група на приятелите и приятелките на родител №2 и т.н. и т.н.
 
4. Инициативата на НМД е крайно неубедителна в организационно отношение.
Съгласието за включване в инициативата бе дистанционно, рекламно, чрез участие в една анкета в социалните мрежи. Не бе изградена никаква трайна връзка между отделния член и групата, още по-малко правна или организационна. Групата бе изградена повече като лобистка общност, отколкото като парламентарна група.
 
5. На този етап, инициативата на НМД постига най-вече пропаганден ефект, а тази на ДЕЙСТВИЕ – почти никакъв.
Участниците в инициативата нямат статут на депутати, а само на кандидати, но въпреки това общността е кръстена Парламентарна група. От шумно пропагандираните 132 кандидати, след изборите в групата са останали 31 депутати. Отпаднали са 100. Инициаторите заявяват, че продължават набирането на нови участници, което не бива да се подценява във времето. Групата на ДЕЙСТВИЕ включва само двама депутата: адв.Николай Хаджигенов и Мартин Димитров.
 
6. Инициативата на НМД е незаконосъобразна.
Инициативата бе реализирана в разгара на предизборната кампания на парламентарните избори на 04.04.2021г. с явно предизборна цел. Презизборните цели винаги са политически. Законът предвижда, че всяко дете има право на закрила против въвличането в политическа дейност(чл.11,ал. 4). Никой не е питал децата, дали желаят да бъдат въвличани в предизборната надпревара от тези 130 кандидат-депутати.
 
7. Инициативата на НМД свидетелства за ниска политическа култура на кандидат-депутатите.
Инак как да си обясним, че политици със значителен опит, като двама бивши Председатели на Парламента, бивш министър, бивш зам.министър на външните работи и посланик в четири държави последователно, бивши депутати не се съобразиха с духа и буквата на забраната на чл.11, ал.4 от Закона за закрила на детето. Това бе направено въпреки предишни призиви на Председателя на ЦИК и Президента на Републиката да не се експлоатира темата за децата за предизборни цели.
 
8. Играта с инициативата е изиграна на тъмно по отдавна утвърдена практика.
Инициативата е лансирана от неправителствена мрежа от организации, публично известна със своите опити да използва съда, за да респектира хора, които не споделят нейните идейни убеждения. Трудно е да се повярва, че участниците в групата са си дали сметка кой, накъде и с какви намерения ги води и как може да използва познанството си с тях. За това кандидат-депутатите нямат нито време, нито информация. Явно са подценили старата максима, че не всичко което лети се яде. Не винаги някой, който размахва предизборно лозунга за закрила на децата, в действителност работи в интерес на децата. Ех, ако проблемите на съвременните деца се решаваха с лозунги!
 
9. Инициативата на НМД адресира психологическия портртет на средностатическия български политик – мобилизиран, ентуасиазиран, жадуващ публична известност, кариеристично ориентиран, често безкрупулен, опиянен от открилия се шанс да реши екзисетнциални проблеми, без кауза или с привидна такава, в същото време политически високомерен и морално дефицитен. Не отричаме, че може да е имало и искрено заблудени хора, които са дали съгласие привлечени от темата за децата.
 
10. Инициативата на НМД е част от цялостна политика към разширяване на политическото им влияние в държавните институции.
Ако досега цел на НПО бе проникване в обществените съвети към Правителството и отрасловите министерства, сега то е насочено към Парламента. Според нас това е откровена заявка за бъдеща намеса на НПО в законодателната дейност. Желанието на НМД да задава насоките на дейност на парламентаристите от тази група, стига до там да се поставят конкретни задачи: Приемане на Стратегия за детето.
Инициативата претендира за монопол върху темата за закрила на детето. Тя пренебрегва конституционната реалност, че отглеждане и възпитание на децата до 18 години е право и задължение на родителите и на първо място на родните баща и майка. Нито в текста на инициативата, нито в програмните документи на НМД на биологичните родители се гледа като на естествения и най-важен защитник на правата на децата. Това вече е правна позиция с далеч отиващи последици. Българските депутати са длъжни да си дават сметка, че присъединявайки се към инициатива на НМД, стават съпричастни на нейната идейна платформа. От тях се иска приемане на Стратегия за детето с точно определени и разработени послания и тези. Готови ли са да сътрудничат при тези условия?
Ние сме твърдо убедени, че всяка национална политика за развитие на децата е обречена на неуспех, ако не включва в себе си решаващата роля на родителите по рождение. Това е заложено и в Международната конвенция по правата на детето.
 
Десетки години за правата на децата се говори лозунгарски, с красиви думи и неизпълними стратегии, планове, програми. Ражда се и са утвърждава специална тернимология: „детска правозащитна терминология“: „правата на детето“, „дете в риск“, „в най-добрия интерес на детето“, „детско правосъдие“, „изнасяне на дете от семейство“. Зад тази езоповска лексика се крие груба и безжалостна реалност: детска порнография, педофилия, детско насилие, детска наркомания, клиники за промяна на пола на деца, функционална и буквална неграмотност, занижаване на образователните стандарти, загуба на перспектива за физическо, психическо и морално-етично развитие, за формиране на детската личност. Сблъскваме се с парадоксалния факт, че при толкова многобройни защитници за правата на детето средата за отглеждане и възпитание на българските деца фатално се влоши вместо да се подобри. И всичко това става по вдъхновяващия лозунг за „най-добрия интерес на детето“. И в следствие на това, България постигна феноменален резултат: ражданията на деца през 2019г. са намалели с 6000 в сравнение с 2018г., което е почти 1/10 от децата, раждани годишно в страната.
 
Главната причина според нас е липсата на реална грижа за децата, като бъдеще на нацията, прикривана зад скъпо платена демаготия. Политическото късогледство е сериозно заболяване и лечението е изключитено трудно. Ние решително отхвърляме Инициативата на НМД за закрила на децата без участие на техните биологични родители. Ние сме за една нова реалистична инициатива за закрила на децата на България, свободна от демагогията на ЛГБТИ и джендър-формациите.
 
Призоваваме новото 45-то Народно събрание да се обедини около задачата за залагане законодателните основи на една нова политика за закрила на децата чрез подкрепа за съвременното българско биологично семейство, за решително подобряване на семейната и обществената среда за тяхното отглеждане и възпитание.
 
София, 17.04.2021
ЗА РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ
Владимир Шейтанов
БМД
Констатнтин Качулев
ЧЕСТ
Симеон Костадинов и Преслав Кулеков
Декларацията е отворена за присъединяване и подкрепа от физически и юридически лица.
Подкрепа за Декларацията изрази и ВМРО, в лицето на Искрен Веселинов.
 
 

Comments are closed.