Президентът пита 20 души дали да разсекрети стенограмата за КТБ
22/05/2017
Издадоха романа “Под игото” на “шльокавица”
23/05/2017

Граждански организации от Брюксел: Разпускане на НАТО

Граждански организации от Брюксел: Разпускане на НАТО

Стотина представители на граждански организации в Европа се събират в Брюксел, за да призоват за разпускането на НАТО, съобщиха местни медии.

Гражданите са се събрали в лагер, разрешен от властите и разположен в покрайнините на града. Проявата е свързана с насрочената за четвъртък среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Организаторите поясняват, че целта им е мирен протест, без насилие. Те са получили разрешение ден преди срещата да се явят на демонстрация пред централата на пакта.

Неправителствените организации, сред които Националният щаб за защита на мира и демокрацията (Белгия), “Кампания за ядрено разоръжаване” (Великобритания) и “Не на НАТО” (Германия), отбелязват, че не са отговорни за действията на своите отделни представители.

Участниците в лагера на мира ще се присъединят в сряда към протестиращите срещу посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел.

Неправителствените организации настояват средствата за отбрана, които трябва да достигнат два процента от БВП в държавите от НАТО до 2024 г., да бъдат използвани за нещо друго.

Посланието ни е “Първо хората, после войната“, пояснява говорителят на организацията “Да действаме за мир” Стефани Дамблон, цитирана и от БТА.

Същата организация призовава Белгия да напусне НАТО и отбелязва, че макар белгийските власти да не потвърждават, на тяхна територия се разположени около двайсетина ядрени бойни глави по таен договор със САЩ.
Повод за твърденията са публикации на Уикилийкс, в които се посочва, че атомното оръжие е доставено в Белгия преди около половин век.

Източник: Дир.бг

Leave a Reply