С НАТО във войната срещу халифата
26/05/2017
ГЕРБ и Патриотите по магистралата на (не)знанието
07/07/2017

Власт и опозиция браниха азбуката от Путин и Македония

Думите на руския президент, че родина на славянската писменост е “македонската земя” разгневиха България, а накрая Кремъл леко се коригира

СНИМКА: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов разговаря с руския посланик у нас Анатолий Макаров, Макаров обаче не зае дипломатично позиция.

НИКОЛАЙ ИВАНОВ
В невиждано единение управляващото мнозинство и опозицията браниха българския принос за създаването на славянската писменост. Повод за това обединение стана изказването на руския президент Владимир Путин при среща с македонския му колега Георге Иванов навръх 24 май в Кремъл. “Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя”, заяви Путин, което предизвика острото недоволство на българския премиер, министрите и депутатите. Бойко Борисов разговаря по въпроса с посланик Анатолий Макаров, но срещата бе обявена като планирана. Дори отявлени кремълофили като Волен Сидеров се възмутиха от думите на Путин. След напрегнатата обстановка у нас Кремъл излезе с позиция, която хем е леко коригираща, хем звучи леко назидателно.

Първа на защитния редут застана външният министър Екатерина Захариева. “Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил – Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността… Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди”, написа тя във “Фейсбук”. След нея и министърът на културата Боил Банов реагира: “Пожелавам на всички хора по света повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!” Доста остър бе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов: “Руската политика никога не е била справедлива спрямо България и българската история… Очаквам на следващия 24 май руският президент да бъде по-подготвен”.

Сюжетът бе обогатен и от Бойко Борисов. “Това не е европейски подход. Не е важно кой откъде е минал. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура”, бе първата му реакция. По-късно Борисов се срещна с руския посланик Анаталий Макаров. “Премиерът обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май провокират остри реакции сред българските граждани. Министър-председателят показа плакет на Стара Плиска, като припомни откъде тръгват основите на християнството по славянските земи… По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура”, препредаде разговора правителственият пресцентър. Борисов се постарал да опровергае Путин в конкретика: “….и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация”. Макаров отговорил, че “Kирил и Методий са изобретили азбуката и ние празнуваме празника в Москва и го отбелязваме и тук. Това е наш общ празник, вчера (на 24 май) участвах във всичките ваши празнични мероприятия. Русия винаги е била и ще бъде с България, и в този случай също. Ние ще направим всичко за това нашите отношения да бъдат по-добри”.

И депутатите се намесиха. Председателката на комисията по външна политика Джема Грозданова определи думите на Путин като “провокация” не толкова към България, колкото с цел отдалечаване на държавите от Западните Балкани от членство в европейските структури. Солидарна с възмущението на управляващите бе и БСП. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че това е знак от Путин, който следва да се разчете, но бе категорична: “Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да си защитим богатството, културата”. Дори отявленият кремълофил Волен Сидеров се включи в общия хор: “Иронично можем да кажем, че има напредък. Навремето учеха, че Ленин е измислил азбуката, сега вече идва от македонските земи”. И допълни, че не бива да мълчим на “предизвикателствата на Турция, на Държавния департамент на САЩ и на ЦРУ”. Единствената по-неутрална позиция дойде от ДПС. Лидерът Мустафа Карадайъ каза, че е по-добре държавата да има позиция, отколкото отделните партии да коментират.

В късния следобед дойде и официалният отговор на Москва. “Скандалът в България с историческия произход на славянската писменост носи изкуствен характер”, заяви говорителката на руското МВнР Мария Захарова. “Убедена съм, че такъв светъл празник като деня на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, а не да стават причина за спорове и конфликти, да не бъдат поводи за изкуствено нагнетяване на страстите. Това е изкуствено подклаждан скандал, който при “правилна” обработка може да внесе елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. (…) Никой в Русия – а на мен ми е неизвестно какво се говори в други държави, не се е опитвал да отрече приноса на Първото българско царство в делото по създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти”, заяви тя. Според нея “македонските земи” са употребени като географско понятие. “Още във времето на Римската империя регионът, където впоследствие са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония”, допълни Захарова и завърши, че е възможно думите на Путин да са били изтълкувани или преведени неправилно. Москва смята, че ударение трябва да се постави върху обсъждането на въпроси от двустранното сътрудничество, а не да се търсят поводи за конфронтация там, където ги няма.

———-ОТ ДЪРЖАВНИЯ ВРЪХ

По време на официалния прием в Бояна послучай 24 май президентът Радев отмина с мълчание думите на руския си колега. На другия ден, след като кацна в Брюксел за срещата на високо ниво на НАТО, той направи кратко изявление пред журналист, в което не зае категорична позиция по думите на руския държавен глава. “Вчера (24 май) беше един светъл празник за всички славяни, за всички народи, които използват кирилицата. Ако искаме наистина славянските народи да стоят обединени, това може да стане само ако уважаваме историята. А историята много ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация и култура”, заяви той.

Източник: segabg.com

Leave a Reply