Анти-руската истерия – как да и се противопоставим?
22/03/2018
Ден на Тракия: Честваме 105 години от Одринската епопея
26/03/2018

Версиите по „Скрипал“- експертно разобличаване на лъжите на Великобритания!

Версиите по „Скрипал“- експертно разобличаване на лъжите на Великобритания

Специалистите казват: Скрипал е жив, всичко с отравянето е постановка срещу Русия

Версии, а освен версии и предположения нищо повече няма, британското разузнаване за подхвърления в багажа на дъщерятя на Скрипал Юлия „Новичок“, което изглежда нелепо, по оценките на експерти по химическо оръжие.

Несъответствия се виждат и в самата история на „ багажното отравяне“. Отсъствието на ясни доказателства за виновността на Москва отбелязват и ветераните от чуждестранните разузнавания.

Лондон представи поредната версия за причастността на Русия към отравянето на Сергей Скрипал.
Изданието The Telegraph позовавайки се на собствени източници в британското разузнаване съобщи: причината за отравянето на бившият сътрудник на ГРУ и британски шпион възможно е багажът на дъщеря му.

Според данни на британското издание, вещите на дъщерята на Скрипал и подаръците, които е носила за баща си от Москва в Лондон, са могли да бъдат напоени с нервно-паралитичното вещество.
Британските спецслужби твърдят, че отравящото вещество възможно е било подхвърлено на дъщерята на Скрипал в московската й квартира.
В публикацията още се твърди, че вещите са могли да станат и причина за отравянето на Ник Бейли- полицаят, който първи се е оказал в дома на Скрипал в градчето Солсбъри.
И тук налице имаме несъответсвие във версията. По-рано се съобщаваше, че Бейли се е отровил на мястото на което са били открити в безсъзнание Сергей Скрипал и дъщеря му- около търговския център.

Версията, която Лондон и съюзниците му подкрепят с информационно-дипломатическа атака срещу Русия, изглежда нелепо от гледна точка на специалистите.
Очевидните абсурдности в съобщенията за „отровния багаж от Москва“ посочи в разговор и химикът, член на комисията на ООН по химическо и биологическо оръжие (1998–2003 гг.) Игор Никулин.
Нервно-паралитичното отравящо вещество клас „Новичок“, което според версията на Лондон е причината за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, е свръх токсично вещество, пояснява експертът.
„ Два грама от него са достатъчни за отравянето на 500 човека. Как са го превозвали, според тяхната версия, в отворено състояние или как? Това е абсолютно нереално“,- посочва експертът.
„ Новичок“ действа както при контакт, така и инхалационно, отбелязва още химикът. Освен това веществото е със силно изразен неприятен мирис, и да се пренесе тайно и незабелязано просто е невъзможно.
Експертът посочва: за времето на полета от Москва до Лондон, а това са си 4 часа, при наличието на „Новичок“ в самолета, целия самолет щеше да бъде отровен, или даже самата Юлия Скрипал, която уж го е донесла, щеше да се отрови още в квартирата си в Москва при наличието на подобно вещество.

Химикът отбелязва: много е подозрително и това, че до отровените баща и дъщеря Скрипал са се намирали полицаи, които са ги открили, но без противогази или каквито и да било защитни средства, даже елементарни маски за грип не са носили.

Специалистите казват- Скрипал е жив и здрав, а това всичко е инсценировка и спектакъл.

Защо не допускат никого при него, при това няма никаква информация, свидетелски показания, нищо, всичко е засекретено и затворено?
И в действителност, подобно нещо до сега не е имало никога. Когато беше убит Троцки, разследването вървеше, ако се изразим на съвременен език в режим „он-лайн“: новини по разследването излизаха всеки ден.
Когато беше извършено покушението срещу Папа Римски през 1981 година, от турчинът Али Агджа, всеки ден във всички европейски страни, в Турция журналистите ( и журналистите в „щатен режим“) провеждаха разследванията си, публикуваха информация, свидетелства, разобличения, снимки, резултатите от трескавата и бурна работа по разследването на случая.
Тогава изплува цялата мрежа на ЦРУ в Турция, Европа и Швейцария и всичко се разпадна.
Излизаха предавания, филми.
Когато убиха Бандера- беше същото.

Сега, освен голословни обвинения, нищо друго не чуваме.Експертите не изключват възможността, че веществото е било подхвърлено вече на територията на Великобритания, в противен случай възниква основателния въпрос: „ Как така в течение на денонощие никой не се заразява? А в това време полицаят когато идва на местопрестъплението, получава поражения в течение на няколко минути или секунди?“.

Явното „ куцане“, нелогичност и недоказаност на британските версии е и причината за това, че дори съюзниците на Лондон не бързат да се присъединяват към призива им.
В частност, към „заявлението на четирите“лидери Великобритания, САЩ, Франция и Германия не се присъединява Израел, отбелязва бившия директор на израелската спецслужба „Натив“ Яков Кедми.
Той отбелязва, че Великобритания е поискала от съюзниците си подкрепа по две точки:
-осъждане на отравянията и осъждане на Русия като виновна за тези отравяния.
А Израел осъжда единствено самия факт на отравянето, но категорично отказва да посочва Москва като виновна за него.
Бившият директор на израелската спецслужба посочва: инкриминираната на Русия логика на поведение изглежда достатъчно странно.

„ Ценността на преобутия агент, е в това с каква информация разполага. А всичко, което е знаел Скрипал, и всичко което е издал на британското разузнаване, той е разказал пред руското следствие още през 2004“- припомня Кедми.

Припомняме, че по-рано известната българска разследваща журналистка Диляна Гайтанджиева изрази предположение, че към отравянето на Скрипал може да е причастна разположената недалеч от местопрестъплението в Солсбъри, британска лаборатория „Портън Даун“.
Именно тази лаборатория, се занимава и с анализа на веществото открито в организма на Скрипал. Много средства за масова информация обърнаха внимание и подробно разказаха за странното съседство на Солсбъри, където живее Скрипал и химическата лаборатория в Портън Даун.

А много експерти са единодушни в мнението си, че за такъв кратък срок не е възможно да се определи за какво вещество конкретно става въпрос, за да се подбере и необходимия антидот, а заявленията за „причастността на Русия“ започнаха да валят буквално веднага след „отравянето“.
И даже ако все пак това е „ Новичок“, то възниква още един интересен факт: журналисти успяват да намерят в архива на The New York Times статия от 25 май 1999 година, в която се съобщава, че Вашингтон и Ташкент са сключили съглашение за провеждането на работи по обеззаразяване на производствени обекти с Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технологии.
Именно там, се е разработвало и бойното силно отравящо вещество „Новичок“.

Ако Великобритания има намерение да търси истината в това дело, то тя трябва да привлече руските специалисти, да представи някакви доказателства, като например, контейнера в който се е намирал нервно-паралитичния газ, а такива твърдения, които направи Тереза Мей, за сега изглеждат просто драматично, но не са подкрепени с никакви доказателства.
Независимо от това, кой стои зад отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, може уверено да се заяви, че епизодът се използва за да се окаже натиск върху Русия.
Така, външният министър на Великобритания се е разбрал с министърът на вътрешните работи Амбър Рад за разработката на новия проект санкции срещу Москва на принципа на „ списъкът на Магнитски“.
Някои вече наричат делото „ Списъкът на Скрипал“ и с голяма вероятност, това название ще си пасне и ще влезе в оборот.
Също така има вероятност, че Лондон ще бойкотира световното по футбол, което ще се провежда това лято в Русия.
С други думи, мотив за отравянето на Скрипал имат в пъти повече британците, които с този скандал убиват веднага няколко заека. А Москва едва ли е имала грижи с предател, когото е рзменила преди 8 години с Великобритания, че да си играе по такъв нелеп начин.

 

 

Leave a Reply