Грабвайте боята! (някой си изкряска)
16/12/2018
Държавният глава за избора на нов изтребител за българските ВВС: Как искаме да печелим уважението на Европа и на света при положение, че не уважаваме собствените си закони и правила
10/01/2019

“Българите ще имат достоен живот, когато възпитат своите политици да живеят само от заплата и когато изградят механизми, които да контролират политическата класа”

Интервю на президента Румен Радев за Дарик радио

Водещ: Президентът на България Румен Радев в студиото на „Годината“, „Политик на годината“ в нашата класация през 2016 година. Здравейте, господин президент.

Румен Радев
: Здравейте.

Водещ: Коя е думата на 2018 година?

Румен Радев:
 Автокрация. Това бе годината на демократичен упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила. Често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. Напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждаме също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага, отново. Съдбата на т. нар. „втори протокол“ от секционните избирателни комисии, който е обект, по принцип, на изборни манипулации, съдбата му остава неясна. А оттам и гаранциите да проведем едни честни и обективни избори догодина…

Водещ: Слагате ли в този списък, на автократични решения, избора на нов боен самолет на България? Вчера комисия и двама министри обявиха, че са избрали F-16.

Румен Радев:
 Това беше финалът на тази година на автокрацията, ако я наречем така. Това беше триумф на лобизма. В никакъв случай не искам и никога не съм го правим, да защитавам един или друг тип самолет. За мен и трите самолета са прекрасни – „Юрофайтър“, F-16, „Грипен“, летял съм на тях, летял съм срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. И знаете ли, има два вида избор и той се практикува от различни държави. По-редкият, това е когато правителството казва – няма да правим такава обективна състезателна процедура, решаваме да заложим на стратегическото партньорство и затова избираме самолета от страната Х, без да ни интересуват толкова много цена, условия на експлоатация, оперативни способности и други подробности. Затова обаче, се иска политическа смелост и отговорност, която явно не е присъща на нашите управници. Ако излязат така и кажат, че с това придобиване ние засилваме стратегическото партньорство със САЩ и това е добре, защото Щатите наистина са наш стратегически партньор и то от доста години и решаваме други задачи, ще ги разберем. Но те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации.

Водещ: /…/ с техническа оценка.

Румен Радев:
 Не само. Това е един дълъг процес, той се готви през годините. Подготвят се документации, RFP-та, залагат се методики, критерии, всичко това се изпраща на правителствата на държавите, забележете, не на фирмите, на правителствата. Там се сформират едни огромни екипи, работи се, това струва ресурс, време, пари. Получава се тази информация и тук започва нейната обработка, анализ и оценка. Точно по методиката, по която ти си изпратил на тези държави. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата тази комисия, един наш политик и то от Вашингтон вече предопредели избора. Министър-председателят също каза тежката си дума…

Водещ: За кой политик от Вашингтон говорите?

Румен Радев
: Господин Цветанов.

Водещ: Цветан Цветанов – председателят на ПГ на ГЕРБ.

Румен Радев:
 Неслучайно в навечерието на Празника на Военновъздушните сили призовах, забележете кого, министър-председателя, министрите и депутатите да запазят „радио мълчание“, докато приключи работа тази междуведомствена експертна комисия. Така се прави по цял свят.

Водещ: Министър-председателят каза, че F-16 са значително по-добри от всички останали самолети, които се предлагат. Вие не сте съгласен с това? Той го каза преди избора.

Румен Радев
: Вижте, аз не коментирам качествата на самолетите. И трите самолета покриват напълно нашите изисквания. Пак ви казвам, летял съм на тях, знам какво представляват.

Водещ: И на трите сте летели?

Румен Радев:
 На този, най-новият, който ще се произвежда не съм, защото още не е произведен. Но на всички останали F-16, да, аз съм летял.

Водещ: И на “Юрофайтър“ сте летели?

Румен Радев: 
Точно така. Но искам да ви кажа, че не е нормално да се произнасяш от тази позиция преди Комисията да приключи. Министър-председателят казва, че някакви летци, може би някъде, някога, са му казали че F-16 е най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна междуведомствена комисия, защо изобщо е целият този фарс? Това е вече някаква досадна подробност.

Водещ: Това е разговор за милиард и половина лева, затова отделяме такова значение. Това са много пари.

Румен Радев:
 Няма да бъде милиард и половина, ще бъде много повече.

Водещ: Колко много?

Румен Радев
: Искам да ви кажа това е стил на управление, който вече излиза извън всякакъв контрол. По същата логика, представете си че някакъв строителен бос някъде шушне на министър-председателя, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата при най-изгодни условия и ако са кандидатствали 10 фирми, както става, сега вече можем да си го обясним, накрая остава по документи само една.

Водещ: Кой шушне на министър-председателя, според вас, за самолетите?

Румен Радев
: Не знам. Да го каже той. Някакви летци, някъде. Пак казвам, защо беше целият този цирк? Просто не се прави така.

Водещ: „Грипен“ обаче, които давали два самолета повече, ги били предложили с непълно оборудване, с много по-лоши условия за поддръжка, за резервни части. Това поне излиза като първи съобщения от обявеното от тази комисия.

Румен Радев: 
Това е безпомощност и спекулация с липсата на информираност на хората. Затова този процес се води абсолютно на тъмно. Аз не искам да навлизам в подробности. Много можем да говорим, но това е така нареченото GFЕ. Има оборудване, криптооборудване, което се доставя само от САЩ, както и въоръжение, което се доставя само от САЩ. Така направиха и Чехия, така направиха и Унгария. Това оборудване се купува и се получава по отделен договор с американското правителство. И то изобщо не струва толкова скъпо, съизмеримо с цената на целия пакет. Това е друга тема. Но виждате ли, вече решенията се вземат изцяло водени от лобистки интерес, за да се купи най-вероятно някаква легитимация. Аз нямам друго обяснение. Освен това, това което се обявява като резултат за този конкурс е някак си предизвикателство към всеки средно интелигентен човек. Какво означава „Сега ще изберем, а пък после ще ни кажат условията, при които ще придобиваме и ще плащаме?“ Как така? Ние се поставяме в едно абсурдно положение. Такъв бил законът в Щатите. Нали някои хора са непрекъснато там. Къде спаха, та не проучиха закона, ако наистина е така? И да се каже – стоп, няма да правим такава процедура, минаваме на вариант изцяло стратегическо партньорство и точка. Също така бяха пометени всякакви рамки, времеви и финансови, които реши българският парламент. Сега се оказва, че започват преговори извън тези рамки. Без санкция на парламента.

Водещ: Това решение щяло да се преразглежда в парламента.

Румен Радев:
 Изобщо, това компрометира целия конкурс. Няма никаква прозрачност, няма никаква обективност, няма никаква конкурентност.

Водещ: Според вас какво трябва да се прекрати ли този конкурс и да се отложи взимането на самолетите, ако толкова е опорочен?

Румен Радев:
 До скоро същите хора блокираха целия процес на модернизация в Българската армия с аргумента, че няма пари за пенсии. А сега изведнъж се втурнаха да купуват изтребители и то най-скъпите. Категорично много, много по-скъпи. Но въпросът не е само в това. Може би аз разсъждавам от различни позиции. Моята гледна точка е различна. Може би тези, които взимат решения в момента за тях тази сделка не е цел. Тя е средство да постигнат някакви други свои цели.

Водещ: Какви?

Румен Радев:
 Не знам какви. Трябва да питате тях. Моята цел като върховен главнокомандващ е българските ВВС, Българската армия да има способности и да сме наясно и сигурни, че нашите летци ще летят и то нальот, който наистина трябва да постигнат. Защото в перспектива във времето какво ще се получи – не само че това ще бъде най-скъпият вариант, много по-скъп. Не само че няма да се достави след 2 г., а най-рано след 6 г. и то всичките самолети говорим, ами в това време ще трябва да се строи тежка инфраструктура, защото единият самолет изисква много сериозни вложения в инфраструктурата.

Водещ: За какво става дума? Писти, специално, така ли?

Румен Радев:
 Много сгради, хангари, оборудване, много неща трябва да се направят.

Водещ: А за „Грипен“ не трябва, така ли?

Румен Радев:
 Не искам да навлизам в подробности за самолетите. Пак казвам единият самолет е много по-непретенциозен към инфраструктура, другият е с много сериозни изисквания. Но за това време, за този дълъг период, докато ще дойдат самолетите по втория вариант, трябва да се влага много и в МиГ-29. Да говорим за цената на експлоатацията. Тя е поне два пъти повече от цената на придобиване. Това всичкото ще се струпва следващите години. Трябва да мислим и за още 8 самолета и то в близко бъдеще да сключим договори, защото никоя държава не може да носи дежурство с 8 самолета. Така че това ще се насложи и то в близките години като едни много сериозни разходи. А за тях ние нямаме разчети. Т.е. правителството се хвърля да прави нещо без да са ясни какви са финансовите параметри. Без да е ясно дали ще останат средства да могат летците ни да летят. Те и сега изнемогват. Това е моята грижа. Увеличава се рискът от катастрофи. Всичко това трябва да стане ясно и да се каже на обществото. И да ви кажа – нямам абсолютно никакви претенции нито към господин Борисов, нито към господин Цветанов, те са хората които решават, но ние сами сме си виновни, че стигнахме дотук. Ние сами ги оставихме да излязат извън всякакви нормални демократични рамки.

Водещ: Вие имате ли как да противодействате на такова лошо, от ваша гледна точка, решение?

Румен Радев
: Те разполагат напълно с нашите пари, те правят с тях абсолютно каквото си искат и без да ни дават никаква информация за условия на решение, без отчетност, без прозрачност, без да носят каквато и да била отговорност. Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Това е. Затова казвам, че автокрацията е факт. И аз не искам да коментирам, да F-16 е прекрасен самолет, нов F-16 разбира се. Ще могат ли обаче да придобият на разумни цени и да поддържаме този самолет? Защото колкото и да се стремят да увековечат своето властване и Цветанов, и Борисов, няма гаранция че когато този самолет ще започне да се експлоатира и ще трябват наистина сериозни разходи, те ще бъдат на власт и ще носят тази отговорност.

Водещ: Политик на годината в класацията на Дарик радио са протестиращите майки. Какво мислите за този избор?

Румен Радев:
 Аз мисля че това е съвсем аргументиран и мога да кажа човешки избори и ви поздравявам за него. Защото протестиращите майки, показаха че с морална сила и с една човешка морална кауза можеш да постигаш и сериозни политически цели. Защото те на практика се превърнаха в един от най-важните политически играчи на годината.

Водещ: Имаше и доста други протести. Вие какво мислите по фундаменталния спор дали протестиращите имат право да пречат на непротестиращите? Дали да си бъдат по градинките и затворени площади или да блокират пътища и кръстовища?

Румен Радев
: Аз искам да благодаря на всички наши сънародници, които не гледаха безучастно. Отстояваха своите права и по този начин отстояваха и правата на всички останали. Това са и протестиращите майки на децата с увреждания, това са и хората, които протестираха срещу оскъпяването на живота, срещу безизходицата, на адвокатите, които отстояват правовата държава в съда. Изглежда ще им се налага все по-често да отстояват тази правова държава и правата на българския гражданин. На честните журналисти. Да, има и такива. Искам да благодаря и на тях. И в атмосферата на възцаряващ се произвол всяко мнение, всяка дума е важна.

Водещ: Не отговорихте обаче на въпроса ми – къде заставате в спора протестиращите могат ли да пречат на непротестиращите? Да затварят пътища, да затварят кръстовища? Или трябва да бъдат в градинки и пешеходни площади?

Румен Радев:
 Това наистина не е най-доброто решение. Да, така е, не е най-доброто решение да се извършват блокади, но имаше коментар на един журналист, че ние сме търпели 500 г., затова сме и стигнали дотам, а сега не можем да търпим и 5 минути. Тук е баланс на ценности, баланс на виждане за бъдещето. И мисля, че ако гледаме със загриженост на нашето бъдеще, ние трябва да имаме толерантност и към хората, които протестират.

Водещ: Дарик определи Българското европредседателство за събитие на 2018 г. Успешно ли беше Българското европредседателство, господин президент?

Румен Радев:
 Това е многопластов въпрос, но искам да кажа и няколко думи за самия генезис, че една рутинна ротационна процедура за ЕС…

Водещ: Но първа за България?

Румен Радев
: Да, първа за България и може би точно поради тази причина тя бе превърната в мощен пиар. И в едно алиби за шестмесечно отсъствие на управлението по отношение на проблемите на гражданите. В същото време не можем да не отбележим, че редица медии градяха ореол на управляващите като спасители на Западните Балкани. И като незаобиколим политически фактор от европейски мащаб. В това време, виждате че протестите на хората срещу ниски доходи, лоши условия на труд, корупцията, престъпността, бяха представени като антиеврейски прояви. Аз затова и веднага след края на председателството призовах председателството призовах управляващите да се върнат по-бързо към нерадостната българска действителност, да чуят гласовете на хората. Защото – да, успехи има, но да продължиш да се хвалиш непрекъснато с тези успехи на европредседателството, при положение че хората, болшинството българи се чудят как да си платят сметките, не е почтено. Затова в Западна Европа европредседателството е рутина, а не новина. И в развитите демокрации с независими медии е по-важно съдържанието на новините, а не фотосесиите. Иначе, за приоритета Западни Балкани – да, това е наша задача откакто сме станали членове на ЕС през 2007 г. Това е логичен избор и е естествено българското правителство да го приеме за приоритет. Но едно прекомерно напомпване на очакванията, че виждате ли, едва ли не ние ще решим проблемите за 6 месеца, проблеми трупани с векове, доведоха и до разочарование. Още повече някак си правителството дотолкова се вторачи в Западните Балкани, че не успя да види какво става по на запад от Западните Балкани. Изтървахме важни европейски процеси. Виждате сега катастрофата с нашите превозвачи, да не изброявам и други проблеми, които зрееха в това време, и където можеше и трябваше да се намесим. Интеграцията обаче, европейската интеграция на Западните Балкани не трябва да става за сметка на нашия национален интерес, история и идентичност. И сега вече може би управляващите осъзнават, че в бързането си непременно и по най-бързия начин да подпишат договора за добросъседство с Македония без вътрешно обсъждане, без консенсус, без обсъждане с Гърция, защото разберете ние сме в един триъгълник взаимнозависим – когато двете страни се разберат за нещо, това въвлича третата страна.

Водещ: Договорът с Македония беше грешка ли казвате?

Румен Радев:
 Не. Договорът с Македония се подписа много набързо без вътрешно обсъждане, без вътрешен консенсус. Той на практика…

Водещ: Кой не беше съгласен в България с този договор?

Румен Радев:
 То стана постфактум. Къде видяхте общественото обсъждане за този договор или между институциите? Знаете, че договорът се търсеше из канцелариите на секциите на парламента. Това може би го бяхте забравили. Според мен се бързаше за слава. Само че славата, исторически погледнато, доста често излиза скъпо. Проблемът е, че за основата на този договор се използва Декларацията от 1999 г. между Иван Костов и Любчо Георгиевски. А за тези 20 години имаме динамика на процесите на Балканите, имаме два нови фактора. Това са членството в НАТО и ЕС. И според мен трябваше да бъдат отчетени. И още нещо ще ви кажа. Февруари, когато бях на посещение при македонския президент Георги Иванов, казах пред него и пред всички медии по време на пресконференцията, че решаването на спора за името между Македония и Гърция трябва да стане с участието на България. Само че за това се иска кураж и сила. Аз бях много критикуван за тази своя позиция, че виждате ли, провалям дипломатическите усилия на правителството.

Водещ: Съгласен ли сте вие лично с името като президент на България – Северна Македония?

Румен Радев
: Не, не съм съгласен. Това го казах следващия път когато и Георги Иванов дойде тук, тъкмо беше резултат това име. Ако българското правителство бе намерило воля и сили да се включи и то в решаването на този спор, сега нямаше да има най-вероятно тези остри реплики между София и Скопие. Щяхме да имаме много по-голяма яснота и по отношение на т.нар. и македонски език, и кога почва и кога свършва общата ни история. Нямаше сега тази съвместна комисия да стои една година и да не решава нищо.

Водещ: Защо не сте съгласен със Северна Македония?

Румен Радев:
 Момент. И може би щяхме да имаме огромния шанс сега български премиер да бъде предложен заедно със Заев и с Ципрас за номинация за Нобелова награда за мир, която щеше да бъде безспорен успех. Както виждате сега, българският премиер не фигурира в тази номинация.

Водещ: Защо не сте съгласен със Северна Македония?

Румен Радев
: Това е тема, която трудно ще изчерпим в рамките на това предаване. Мисля, че има още какво да си кажем.

Водещ: Основният ви аргумент?

Румен Радев
: Пиринският край какъв се явява по отношение на Северна Македония, вие можете ли да ми кажете? Това не е ли проблем. Ние самите казвахме, че не трябва да включва географско понятие, географски определител. Включва ли го това име? Включва.

Водещ: Трябва ли България да промени Конституцията си, за да може целият ЕС да прилага Истанбулската конвенция, чието спиране е едно от събитията на годината, което обсъждахме?

Румен Радев:
 Вече имаме произнасяне на Конституционния съд. Искам да ги поздравя за тяхната отговорна позиция. Истанбулската конвенция е зле написан документ, който допуска различно тълкуване и неяснота по отношение на базови понятия. Той дава бизнес за неправителствени организации, но самото му подписване не е гаранция, че борбата срещу насилието над жени ще успее, виждаме го там, където се прилага вече, в тези държави. И мога да кажа, че учудващо е настървението, с което правителството, лично премиерът се нахвърлиха за спешното подписване на тази конвенция и подмяната на дебата с тезата, че виждате ли, който е против конвенцията, това означава да сме съгласни да бием жените си. Борбата с насилието се решава с ефектни закони и механизми за тяхното прилагане. И това няма значение, тук не е задължително да сме подписали тази конвенция.

Водещ: Като сме на тема Конституционен съд, за СЕТА, много важен акцент във вашата предизборна кампания. Вие загубихте в питането си до Конституционния съд и май се оказа, че не го бяхте го попитали съда така, както твърдяхте, че ще го питате по време на предизборната кампания. Вие не зададохте въпроси по същество, г-н президент, а за процедури. Дали СЕТА може да бъде приета по определени процедури в българското законодателство, а дали основни положения от нея противоречат на Българската конституция. Например арбитражни съдилища да имат върховенство над държавните съдилища.

Румен Радев:
 Вижте, това е много сложна материя. И това е една първа стъпка. Много е важно да уточним понятията в един такъв сложен процес.

Водещ: Ще продължите да сезирате Конституционния съд за СЕТА ли? По същество.

Румен Радев:
 Ние още нямаме информация какъв ще бъде подходът и на другите европейски държави точно по отношение на арбитражните съдилища. Защото проблемът е там. Проблемът е сериозен. Когато корпорациите вземат връх над националното законодателство…

Водещ: Това го говорихте и в предизборната кампания. Но защо не попитахте така Конституционния съд?

Румен Радев: 
Защото пак казвам, материята…

Водещ: Някой би казал, че изглеждате като човек, който не е искал да си развали отношенията с Канада и Брюксел.

Румен Радев:
 Напротив, аз стоя зад своите виждания. Но пак казвам, това е сложна материя и тя тепърва ще се разгръща. Вие имате ли информация как се развиват процесите със СЕТА в Европа? Това ще бъде поетапен и сериозен процес, ако изобщо стигнем до някакво решение.

Водещ: Трябва ли да бъдат проверени строежите на пътищата от последните пет години, включително с европари, както иска опозицията? Повод за този въпрос е друго събитие, което номинира Дарик за събитие на годината, катастрофата край Своге.

Румен Радев
: Аз мисля, че тази катастрофа извади българите от летаргията по отношение на качеството на пътищата, на начина на строителството и много ясно да разберем, че не можем просто да хвърлим вината върху строителите, ей-така, обединени под общ знаменател. Затова на срещата с Българската строителна камара разграничих много ясно кои са трите основни играчи в този процес. Това е държавната и местната власт. Като заявител, организатор на проектирането и контрола, това са строителните босове на второ място. И на трето място това са хилядите работници. Хилядите работници трябва да бъдат подкрепени, защото те изграждат инфраструктурата и защото те често работят в лоши условия и при ниско заплащане. Но когато имаме проблеми в бранша, според мен трябва да се фокусираме върху отношенията между изпълнителната власт и строителните босове, които получават обществените поръчки. Затова и на самите строители при срещата с тях казах, че доверие се гради с прозрачност и с качество. А не с протести и струпване на тежка техника на центъра на София. Да, ако те са готови да отстояват професионалните стандарти и се борят за бранша да бъде чист в тези отношения, аз ще ги подкрепя.

Водещ: Не ми отговорихте обаче смятате ли, че опозицията е права да искат да се вземат проби от 5-10 пътя през последните пет години

Румен Радев:
 Аз мисля, че управляващите трябва да го направят това нещо при толкова много съмнения за качеството. Да, да се съгласят сами да направят пробите и да ги изкарат и да кажат ето ние сме чисти. Защо не го направят, притесняват ли се от нещо?

Водещ: Съгласен ли сте или не с тезата на Ахмед Доган, че България има нужда от програмно правителство, подкрепено от всички партии?

Румен Радев:
 Г-н Доган е най-опитният политик на прехода и неговото мнение е важно. Той констатира неща, за които често говоря, но които управляващите не признават – ширеща се бедност и неравенства, драстичен срив на инвестициите, липса на догонващ растеж. В отношението му обаче към изкривяването на икономическите и пазарните отношения мисля, че причината не е само в абдикацията на държавата, а най-вече злоупотребата с власт. И точно това, което казвате, някои от неговите тези граничат с политическата утопия. Съставянето на програмно правителство от всички партии в рамките на парламента и отричане на предсрочните парламентарни избори. Растящото недоволство е срещу системата, тоест срещу политиците и партиите, които доведоха народа до отчаяние. А сега се предлага всички те да се обединят, за да ни спасяват. И то да се обединят върху една компрометирана основа, Народното събрание, което произвежда лобизъм, скандали и не се ползва с доверието на хората. Моето виждане за изход от ситуацията е друго. Не укрепване на статуквото, а изграждане на стратегическа алтернатива. Този вариант, който посочва г-н Доган, изисква най-малкото ясни механизми за граждански контрол върху управляващия елит. Такива не виждам в неговото изказване. Защото липсата на наказателна отговорност за престъпления и грабителство не ни води доникъде, то е насочено срещу интересите на нашето общество. Както виждате, политиците се стремят да отложат искането на тази отговорност, но народът рано или късно ще я потърси. И това трябва да става обаче в рамките на закона, а не в резултат на някакъв обществен трус.
И още нещо да коментирам. Г-н Доган не взема отношение по отношение на корупцията и механизмите за справяне с нея, а тя е спирачката на общественото развитие и тези смели икономически мечти не могат да се разгърнат в една корупционна среда. Аз вече заявих, че българите ще имат достоен живот, когато възпитат своите политици да живеят само от заплата, когато изградят такива механизми, че да контролират политическата класа. Не само какво вписва в имотните декларации, а какви пари реално харчи, има ли подставени и свързани лица, с които придобива фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина. И процесите, които наблюдаваме в България, много точно описват формулирания от немския социолог Роберт Михалс „железен закон на олигархията“. Според него олигархиите от всички страни и епохи се борят да се възпроизвеждат при властването на дадена политическа група и продължават да се борят и когато тази група бъде заменена на власт от съвсем нова политическа група.

Водещ: Ще наложите ли вето върху конфискацията на имущество, без да си осъден за престъпление?

Румен Радев
: Когато получа този закон, още не съм го получил, и го разгледам в цялостната му обхватност…

Водещ: Става дума за един принцип. Върховният касационен съд се произнесе. Важно е наистина какво пише в текста, но въпросът е принципът. Какво мислите за него?

Румен Радев:
 Винаги, винаги консултирам нещата с моя правен екип. Не искам да ги поставям в положение на засада и да постъпвам като други – да се произнасям без да съм чул експертите.

Водещ: Имаше няколко истории, свързани с Националната служба за охрана през тази година. Защо българският държавен глава, българският президент да не ходи с градски транспорт на работа, с лична кола, с велосипед. Има такива народи, защо в нашата държава има толкова тежка служба за охрана, в която се возят министрите. Скандал става даже омбудсман като се махне. Нужна ли е такава служба?

Румен Радев
: Това е първият въпрос, с който започнах мандата си. Към тогавашния началник на НСО, от който наистина категорично поисках аз да си продължа предишния режим на живот. Невъзможно е.

Водещ: Ама накрая службите побеждават политиците. Нали политиците казват как да бъде?

Румен Радев
: Сега ще ви кажа, така изрично пише в закона. За президента, за министър-председателя, за председателя на парламента.

Водещ: Предложете промяна, поискайте я.

Румен Радев
: Нямам законодателна инициатива, това не е въпрос на Конституцията.

Водещ: Но имате обръщения, можете да го предложите. Защо всички се примирявате с това?

Румен Радев
: Да, ще го поискам. Няма проблем, но трябва да се предложи промяна в закона. Да се консултирате с министър-председателя. Аз нямам проблем да ходя без охрана. Възможно е други да имат, но не съм човекът, който ще си позволи да нарушава закона. Винаги съм уважавал законите и ще движа от тях, каквито и да са те.

Водещ: Ще върнете ли Закона за вероизповеданията, който беше приет вчера. Запознат ли сте със съдържанието?

Румен Радев: 
Това е законът, който чакам също да разгледам. Трябва да пристигне в президентството, също да консултирам. Но искам да поздравя тук парламента и всички политически партии. Това беше нещото, за което настоявах още при консултацията с всички парламентарни групи за съставянето на правителството. Това беше и темата още от Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май миналата година и знам, че е много труден закон, знам, че е деликатен. Но искам да благодаря на всички, които работиха по него, че спазиха своя ангажимент и най-сетне имаме такъв закон. Той трябва да защити нашите вероизповедания от външни домогвания. Да гарантира, че всички духовни лица ще се готвят тук в България и ще обслужват българския национален интерес.

Водещ: Какво ново научихте, през 2018 г. г-н, президент?

Румен Радев:
 Да ви кажа, очакванията ми, че българинът ще бъде по-малко толерантен към беззаконията, не се оправдаха, а всъщност се оказа, че нашата търпимост е много, много по-голяма, но и тя все пак има граници.

Водещ: Трябва ли България да купи научноизследователски кораб? Да инвестира в нещо толкова абстрактно за много българи в момента? Идея на проф. Пимпирев. Черноморска държава, една от малкото, 29 държави са в Изпълнителния съвет на Антарктида, само ние нямаме кораб.

Румен Радев
: Според мен, ако не залагаме на наука, ние сме обречени. Бъдещето е бъдеще на научните изследвания и на иновациите. И дори когато изпращах експедицията на проф. Пимпирев, съвсем наскоро за Антарктика, това казах – че изучаването на Белия континент не е вече въпрос на любопитство на нашите учени. Това е въпрос на бъдеще.

Водещ: След 20 години ще падне забраната за използване на полезните изкопаеми там. Където се казва, така да се пошегуваме с българите, няма с какво златото да си превозим. Медната жилка, която е на нашия остров.

Румен Радев:
 Това е наистина похвално, че България още в самото начало беше сред първите държави, които се наредиха за изследването на този континент. Явно държавниците тогава, нашите учени са имали стратегическо мислене и ние трябва да продължим това мислене в новите реалности. Това изисква инвестиции, изисква научноизследователска база, лаборатории, съвместени програми. Да, приветствам.

Водещ: Думата на 2019 година ще бъде?

Румен Радев
: За мен ще бъде демокрация, защото за да се преборим с беззаконието и бедността, имаме критична нужда от две неща – демокрация и справедливост, но първо трябва да си върнем  демокрацията, защото търсенето на справедливост без демокрация може да прерасне в бунт. Затова нека проведем едни честни избори, нека си върнем свободата на словото и да се борим и да отстояваме правата си, защото както виждаме напоследък, се опитват все повече да ни ги ограничат.

Водещ: Думата на 2018 г. – автокрация, думата на 2019 г. – демокрация, според президента на България Румен Радев – Политик на годината в класацията на Дарик радио през 2016 г. Благодаря ви, г-н президент. Румен Радев в „Годината“ на Дарик радио.

Румен Радев:
 Благодаря!
 

Comments are closed.