Die Welt: Министър Красимир Каракачанов “600 военни ще охраняват границата с Турция”
20/08/2017
BBC: България – страната с изчезващо население
07/09/2017

Ал. Новак: Газ в Гърция и България през Турция

ал.новак

Интензивни дискусии с гръцкото и българското правителство за доставка на природен газ чрез газопровода, който ще минава през Турция, водени от руското правителство.

Написано от: Костас Псомиадис

Според руският министър на енергетиката Александър Новак, руската страна е готова да покрие нуждите на Гърция, на България, но и в други страни, като Италия, с помощта на така наречения “южнен маршрут”, а също така разкри промяна в позициата на българското правителство за доставка на газ.

“България е отново част от инициативата да продължи доставките през нейна територия”, заяви руският министър, говорейки в украински вестник, отбелязвайки обаче, че основна предпоставка за осъществяване на инвестицията и споразуменията е да има положително становище от страна на ЕК.

Както знаете, от няколко години, ЕК поставя разкични пречки пред дейността на руския гигант Газпром, който бе обвинен за злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар, който засягат крайните цени на газа.

Преди няколко месеца, двете страни са се сближили с договор, в който Газпром е готов да се адаптира към изискванията на “Третия енергиен пакет”, който се прилага за всички пазари на страните членки на ЕС и ЕК и има готовност да вдигне всички възражения относно доставката на руски газ.

Според Ал. Новак, Русия “Ние имаме много газ и ако е необходимо, ние ще снабдяваме и Гърция, и България (през Турция).”

“Най-важното е да има становище на съгласие от Европейската комисия, за да има и гаранции за изпълнение на дългосрочни проекти за строителство на инфраструктура”, заяви руският министър.

Оригинал на статията тук.

Leave a Reply