Българският президент договори с емира на Катар финансиране на иновативен учебен център за деца в София
15/04/2019
Президентът Румен Радев: Въплътените в Търновската конституция ценности и идеали на Възраждането са отправна точка за развитието ни като нация и днес
16/04/2019

Австрийска банка се оказа замесена в схемите за пране на пари от Украйна

Сегашната икономическа ситуация в съвременна Украйна, повече от всякога, се характеризира с деградация на водещи промишлени отрасли, дълбоки проблеми във финансовия и банковия сектор, увеличена зависимост на държавния дълг от външни кредитори и отлив на икономически активното население.

 

На фона на „триумфиращите доклади” на държавната статистическа служба, излъчваща и разпространяваща публикувани пот правителството материали говорещи за стабилния растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) и основните сектори на икономиката, реалната картина  обаче, въобще не изглежда така.

Например, преките чуждестранни инвестиции непрекъснато излизат от пъзела, които през 2017 година  намаляват с 33% (общо около 2,2 млрд. долара) по сравнение с 2016 година, а реалната статистика за 2018 година предполага тяхното по-нататъшно намаляне практически наполовина.

Така че какъв вид “наследство” е готова да остави, изглежда дори не “куцащата”, а вече “простреляна птица”? Защото в периода до 2020 година на Киев му предстои да изплати натрупалите се задължения по държавния дълг в размер на около 16 милиарда долара, а тази сума е сравнима с размера на международните резерви на Украйна.Изхождайки от тази ситуация правителството е принудено да признае, че погасяването е невъзможно, без вземането на нови заеми.

Така в края на 2018 година резервите на Националната банка бяха попълнени с 500 милиона евро за сметка на  финансова помощ от Европейския съюз.

Същевременно едно от условията за по-нататъшни инвестиции е продължаването на сътрудничеството  Киев с Международния валутен фонд.

Новата сделка с МВФ, която ще замени предишната (на 2 март 2019 година, приключи четиригодишна програма на стойност 17,5 млрд. долара, според която фондът предостави на Киев 8,7 млрд. долара), предвижда “оказване на помощ” на украинската икономика за 14 месеца в размер от 3,9 милиарда долара.

Така че, дълговете за плащане на дългове, дават възможност за изкупуване на всичко, което си струва в Украйна по борсови цени.

“Гениалната схема” работи без проблеми.

Омагьосаният кръг е  затворен? Има ли изход от него?

През май 2016 година, според решението на Печерският съд в Киев, някои украински кредитни организации са използвали  сенчести схеми за теглене на средства чрез кореспондентските сметки на австрийската банка Mainl Bank AG, а щетите от техните действия възлизат на над 800 милиона долара.

Друга “гениална схема” работи непрекъснато както следва. Украинските банки  са сключвали договори с австрийската банка-нерезидент за отговорно съхраняване и обезпечение на средства, според който договор, в залог на чуждестранната банка се предоставят всички суми и средства на кореспондетски сметки , начислени лихви и бъдещи постъпления по тези сметки.

Залогът е предоставен, за да се гарантира изпълнението на задълженията по договорите за кредит, които нерезидентната банка на свой ред сключва с трети страни – чуждестранни дружества в Украйна. Последните както се досещате, са свързани с собствениците на украински банкови институции. И, както разбирате правилно отново, кредитополучателите не изпълняват задълженията си по заема, за които Mainl Bank AG едностранно несъразмерно се начислява (т.е. дебитира от сметките на украински банки) всички средства в негова полза.

И сега нека да погледнем по-отблизо списъка на тези украински банки  използвайки собствените им отчетни документи (между другото, вече премахнати от Интернет, но все още записани от автора преди това печално събитие), ще анализираме някои от техните дейности. От 36-те банки, които са получили кредити от траншовете на МВФ от МВФ от Националната банка на Украйна (10 юни 2014 година – 15 март 2018 година председател на съвета г-жа Гонтарева), 11 банки бяха закрити без връщане на заетите средства. Изглежда не чак толкова много  в рамките на “борбата за иззчистване  и подобряване на финансовата и кредитна система на държавата”. Въпреки това, истинският размах, на тази афера  става ясен, когато се оказва, че само осем кредитни институции са получили до 95% от тези пари. Те усилено ги прехвърлят  чрез вече познатата ни австрийска Mainl Bank AG с по-нататъшно извеждане към частни офшорни компании в Кипър и Белиз. В резултат на това шест от тях вече са напуснали стройните редици на банковата система на Украйна. И това се случва някак тихо, почти  по домашному, което навежда на мисълта за държавен мащаб на такова пране на пари.

 

 Да, и съотношението на цифрите  11 към 36 или 6 от 11, не  е като 6 от 8 по-скоро потвърждава нашето предположение, че г-жа Н. Яреско, която заемаше поста министър на финансите от 02.12.2014 година до 14.04.2016 година, е била напълно наясно със ситуацията, и я владеела. А може би и не само нея.

 

Не би било излишно да си припомним, че г-жа Н. Яреско, гражданин на Съединените щати, получава украинско гражданство от ръцете на самият Петро Порошенко ” за особени заслуги”. Само че в какво точно се заключават “заслугите”й и пред кого точно?

Може би в способността  “правилно”  да разпределят и делят  финансовите потоци, преди всичко грижейки се за благосъстоянието на “екипа” на Петро Порошенко и близкото му обкръжение?

Две други банки – участници в тази схема – ПАО “Кредит Днипро” и свързаните с нея ПАО “Делта Банк” (обявени в несъстоятелност през 2015 година, процедурата по несъстоятелност не е приключила) продължават да действат.

Техният собственик е олигархът Пинчук В.М. – зет на бившия президент на Украйна Кучма Л.Д. Пинчук В.М. поддържа тесни връзки с бившия представител на МВФ в Украйна, г-н Жером Ваше. Освен това, в надзорният съвет на ПАО «Кредит Днипро» като член влиза бившият глава на МВФ Доминик Строс-Кан.

 Трябва също да се отбележи, че г-н Пинчук В.М.  е основател на Фондация Виктор Пинчук («Victor Pinchuk Foundation»), която се финансира, включително чрез частни офшорни компании.

Сигурно смятате, че това е още едно крайно звено във веригата от средства за приключения, предоставени от МВФ? Не бързайте с изводите. От 2012 година, за почти пет години, само чрез фонда Pinchuk V.M. Фондация Клинтън («Clinton Foundation») получава повече от 29 милиона долара. И така  г-н Пинчук В.М. всъщност се превръща в един от най-големите финансови донори на бившия кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън. Едновременно с това г-н Пинчук В.М. не забравя г-н Порошенко, и щедро  плаща за предизборната му кампания в медиите. Отговорен за това наистина важно събитие за един от украинските олигарски става господин Дудник- точно така- главата на надзорния съвет на банката  ПАО «Кредит Днiпро»

И това вече наистина прилича на схема  “държавно ниво”, извършено по най-висок стандарт, особено като се има предвид ” миналото  на г-жа Н. Яреско ( свързано с Държавният департамент на САЩ)напомняме, че по това време именно тя е министър на финансите.

Не е ли това идеален посредник и „надзирател” за всички заинтересовани страни ?!

Така че вместо да финансира собствената си икономика, сегашното украинско правителство, оглавено от г-н Порошенко  всъщност създаде корумпирана схема от международен мащаб, попълни личните си резерви „за черни дни“ и успя да угоди  на управляващоте по това време „демократи“ в САЩ.

С американските „партньори” на сегашния все още украински президент обаче не върви толкова добре.

Нарушавайки законите на най-малко две страни, както и всички възможни принципи на демокрация и благоприличие (да, те също съществуват в политиката, меко казано, те са своеобразни, но  съществуват) Американската демократична партия действително получи неконтролируем доход за сметка на световната финансова организация, отпусната за подкрепа икономика на друга държава – Украйна. Престъпление?! Да! И това е много подобно на “rollback”!

Аз съм далеч от вярата в добрите намерения на Световната банка, но не мога да не се съглася с изявлението на нейния директор за Украйна, Беларус и Молдова, г-жа Сату Каконен, която подчерта, че „ключовият фактор, който възпира инвеститорите да инвестират в Украйна, е предимството на личните решения вместо на върховенството на закона. “

Още по-малко, аз вярвам в добрите намерения на Международния валутен фонд, но е трудно да не разглеждаме като призив за действие изявлението на неговия представител в Украйна, г-н Йост Люнгман, който отбеляза, че „никой високопоставен човек в страната не е бил преследван за корупция. “.

Но това е свеж, както се казва, изчистен (или все още не “замазан”) поглед върху ситуацията.  Може би е време да се захванете с нещата, господа  украински избиратели, и поне малко да започнете да мислите по държавнически. В крайна сметка, както знаете, „който не мисли за последствията, за него съдбата не е приятел, а бъдещето му не е безопасно”.

Източник: https://realbomb.info/2019/04/15/austrian-bank-was-involved-in-ukraines-money-laundering-schemes/

Автор: Кейт Матберт (Kate Matberg)

 

Comments are closed.